Herdenkingsplechtigheden bij oorlogsmonument Pilotenlaan en oorlogsmonument Ter Pelkwijkpark

Het monument aan de Pilotenlaan
Foto: Google Maps

Omdat Bevrijdingsdag van Zwolle op zondag 14 april valt houden leerlingen van basisschool De Octopus dit jaar op maandag 15 april om 09.30 uur een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Wethouder Michiel van Willigen woont de herdenking bij namens de gemeente.

Leerlingen van de basisscholen Geert Grote en Koningin Emma verzorgen dezelfde dag om 11.00 uur een plechtigheid bij “hun” oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. Bij die herdenking is burgemeester Henk Jan Meijer aanwezig.

Dit jaar wonen de ambassadeurs van Tsjechie en Slowakije de plechtigheid aan de Pilotenlaan bij. Deze delegatie bezoekt regelmatig oorlogs- en herdenkingsmonumenten en graven van piloten en soldaten die begraven liggen in Nederland. Aansluitend rond 11.00 uur vindt een bijeenkomst plaats op het onderwijsplein met een aantal gastsprekers.

Pilotenlaan

Leerlingen van de Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.
Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument
werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit
een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Ter Pelkwijkpark

De Geert Grote school en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark om de bevrijding van Zwolle te vieren. Het centrale oorlogsmonument van Zwolle werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en is in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het ontwerp is van beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur met een mannenfiguur. Op de muur staat “Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan.”

Herdenkingen

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Andere geven  de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument (bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig).

'

Reacties

article
21020
Herdenkingsplechtigheden bij oorlogsmonument Pilotenlaan en oorlogsmonument Ter Pelkwijkpark
Omdat Bevrijdingsdag van Zwolle op zondag 14 april valt houden leerlingen van basisschool De Octopus
https://zwolle.nieuws.nl/nieuws/21020/herdenkingsplechtigheden-bij-oorlogsmonument-pilotenlaan-en-oorlogsmonument-ter-pelkwijkpark/
2019-04-11T09:39:55+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/406/2019/04/11094210/Schermafbeelding-2019-04-11-om-09.34.45.png
nieuws