Actie: houd de blindengeleidelijnen vrij

Ribbelstroken, houd ze vrij voor mensen met een visuele beperking
Foto: Zwolle.nieuws

Veel ziende mensen niet waar de geleidelijnen voor dienen. Met als gevolg dat er regelmatig obstakels op staan. Dat levert lastige en zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers, mensen met een visuele beperking.

Mensen met een visuele beperking maken hier gebruik van om in de openbare ruimte veilig hun weg te vinden. De samenwerkende belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking vragen in de week van 8 tot en met 15 april breed aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen. Ook Toegankelijk Zwolle voert deze week campagne om te wijzen op het belang van de geleidelijnen.

Ribbels

Mensen die slechtziend of blind zijn voelen met hun taststok of voeten de ribbels om veilig van A naar B te komen. Wanneer er obstakels op de lijn staan, zoals fietsen, koffers, reclameborden of mensen, levert dat veel hinder en zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers. De toegankelijkheid van de openbare ruimte wordt erdoor beperkt. Over straat lopen zonder goed zicht is al lastig genoeg en wordt op deze manier onnodig, uiteraard onbedoeld, extra moeilijk gemaakt. De boodschap luidt dan ook: Houd de lijn vrij!

Stickers

In Zwolle zullen de ambassadeurs van Toegankelijk Zwolle deze week op verschillende plekken in de binnenstad Houd de lijn vrij!-stickers plakken. Op de blauwe stickers staat een figuur die met een taststok over de geleidelijn loopt met daaronder de tekst ‘vrijhouden!’. Een duidelijke boodschap aan iedereen die de tegel tegenkomt. Ook gaan de ambassadeurs met ondernemers in de binnenstad in gesprek om aandacht te vragen om de geleidelijnen vrij te houden. Voor winkelende mensen is er de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om (geblinddoekt) met een geleidestok te lopen over de geleidelijnen.

Stations

Daarnaast gaan promoteams, bestaande uit mensen met en mensen zonder visuele beperking, in de campagneweek de straat en tien stations, waaronder het station in Zwolle, op om het publiek te informeren en te flyeren. Online video’s ondersteunen de boodschap en op de stations en in de treinen worden video’s uitgezonden.

'

Reacties

article
20949
Actie: houd de blindengeleidelijnen vrij
Veel ziende mensen niet waar de geleidelijnen voor dienen. Met als gevolg dat er regelmatig
https://zwolle.nieuws.nl/nieuws/20949/actie-houd-de-blindengeleidelijnen-vrij/
2019-04-09T09:30:57+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/406/2019/04/09093027/Schermafbeelding-2019-04-09-om-09.28.05.png
blindengeleidelijnen, visuele beperking, vrijhouden, Zwolle
nieuws, Politiek