Afgeleid in het verkeer: politie haalt artikel 5 aan en dan kan een flinke boete opleveren

Afgeleid worden in het verkeer kan een forse boete opleveren
Afgeleid worden in het verkeer kan een forse boete opleveren
Foto: Politie

Artikel 5 van de wegenverkeerswet, het zijn vaak hele dure boetes. Wie afgeleid is in het verkeer kan door de politie aan worden gehouden en via artikel 5 worden beboet.

Afgeleid worden in het verkeer, het overkomt iedereen wel eens. Snel even kijken wat het adres ook al weer was in een opschrijfboekje, de navigatie instellen of een andere zender op de radio opzoeken. Sommige bestuurders zijn nog even de make-up aan het bijwerken of scheren zich. Er zijn bestuurders die de koppen in de krant lezen of al rijdend een gescoorde bigmac verorberen. En dan wordt nog niet eens gesproken over bellen in de auto, vaak handheld.

Afleiding

Afleiding in het verkeer wordt steeds meer erkend als een belangrijke risicofactor op ongelukken. Afleiding is er voldoende achter het stuur. Op basis van gedragseffecten van afleiding kan door de politie worden vastgesteld dat afleiding een aantal essentiële aspecten van de vaardigheid in het verkeer beïnvloedt. Zo worden er vaak afwijkingen in de positie op de weg gevonden, wat op verminderde controle over het voertuig duidt, waarbij dit gevaar en/of hinder kan veroorzaken.

Artikel 5

Wees er bewust van dat dergelijke overtreding van artikel 5 Wegenverkeerswet 1994, de officier van justitie de gevaarzetting beoordeeld en op basis van dit gevaar een flinke boete kan geven. Naar wettelijke omschrijving kan er voor gevaarlijk rijgedrag maximaal een hechtenis worden opgelegd voor de duur van twee maanden of een geldboete van de tweede categorie (€ 3.800,00). In de praktijk wordt dit niet vaak opgelegd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen