Het riool krijgt het er weer van langs tijdens de jaarwisseling: geen vet in het toilet

Het riool is geen afvalput
Het riool is geen afvalput
Foto: WDOdelta

Thuisbakkers opgelet: geen vet van oliebollen, appelbeignets en dergelijke door de gootsteen, het toilet of de straatkolk ‘lozen’! De kans op verstoppingen is heel groot en niemand zit met de jaarwisseling te wachten op een verstopt riool. Het zijn niet alleen de kosten, maar het is ook nog eens milieuonvriendelijk.

Veel mensen bakken aan het einde van het jaar zelf hun oliebollen. Dat vet gaat steeds minder het riool in, maar in de vetrecyclebak of de afvalbak. Het is een kleine moeite om alle problemen te voorkomen. Hoe? Vloeibaar vet kan worden terug gegoten in de verpakking. Breng het vervolgens naar de verzamelcontainer op inzamelpunten voor vet en olie in de buurt. Bij steeds meer supermarkten, gemeentewerven en milieustraten staan deze (gele) containers. Er zijn al meer dan 2500 inzamelpunten in Nederland. Het dichtstbijzijnde inzamelpunt bij u in de buurt is te vinden op www.frituurvetrecyclehet.nl/waar-inleveren.

Frituurvet: recycle het

Is er sprake van vast frituurvet? Dat moet eerst worden gestold in bijvoorbeeld een leeg melkpak of een petfles. Dan kan het ook naar het inzamelpunt. Het ingezamelde frituurvet wordt hergebruikt. Er wordt onder andere biodiesel van gemaakt. KLM gebruikt voor alle vluchten vanuit Los Angeles al biodiesel. Ook een leuk idee: van vast frituurvet kunnen vetbollen voor de vogels worden gemaakt. Op de website www.frituurvetrecyclehet.nl staat meer informatie en worden tips gegeven wat te doen met gebruikt vet.

Niet alleen vet leidt tot verstoppingen

Naast vet komt het waterschap nog steeds allerlei andere zaken tegen die niet in het riool horen. Zo bezorgen allerlei schoonmaak- en babydoekjes het waterschap extra werk, omdat rioolgemalen verstopt raken of vastlopen. Ook verfresten, chemicaliën en medicijnen worden nog steeds op rioolwaterzuiveringen aangetroffen. Kijk voor meer informatie op www.nietinhetriool.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen