GroenLinks morele winnaar en komt in Zwolse coalitie

Sylvana Rikkert (rechts) van GroenLinks kan het nog steeds niet geloven
Sylvana Rikkert (rechts) van GroenLinks kan het nog steeds niet geloven
Foto: Rein Tuininga

ZWOLLE – Het wordt een vrij simpele rekensom om de volgende coalitie te vormen. Met ChristenUnie, Swollwacht, GroenLinks en de VVD is vrij simpel een meerderheid in de raad te halen.

Bij de SP zal het nog wel even nasidderen de komende weken. De partij minimaliseerde naar twee zetels, maar ook de PvdA en D66 leden gevoelige nederlagen. Beide partijen zullen niet weer in het college terugkeren. ChristenUnie en VVD gaan ongetwijfeld door en krijgen vermoedelijk Swollwacht en GroenLinks aan tafel. Tenminste rekentechnisch gezien. Programmatisch gaan de ChristenUnie en VVD elkaar wel vinden, zij het dat ze mijlen ver uiteen staan wat betreft de zondagsopening maar hebben het de afgelopen vier jaar ook gered. Voor de ChristenUnie zal dat een hard gelag gaan worden want van de vier partijen zijn er drie voor de winkelopening op zondag. Aan de andere kant liggen VVD en GroenLinks mijlen ver uiteen de vergroening van Zwolle aangaat. Het zal wel wat werk kosten om alle partijen op een lijn te krijgen voor een coalitieakkoord. William Dogger is zo blij als een klein kind en zal op veel ‘ja-knikken’ of hij trekt toch een grote broek aan  en heeft veel eisen.

Winnaars

GroenLinks van Sylvana Rikkert is de morele winnaar met vier zetels winst: van drie naar zeven zetels en wordt daarmee net zo groot als de ChristenUnie die van acht naar zeven zetels daalde. Swollwacht verdubbelde van drie naar zes zetels en meldt zich nadrukkelijk als coalitiekandidaat. De VVD bleef stabiel op 5 zetels en het CDA won een zetel: van 3 naar 4. Het wordt dus even kijken wie de coalitie onderhandelingen gaat leiden: de ervaren Gerdien Rots van de ChristenUnie of new kid on the block Sylvana Rikkert. Vermoedelijk zal Rikkert deze eer gunnen aan Rots, die op haar beurt weer zo trots is als een pauw omdat ze slechts een zetel hoefde in te leveren.

Verliezers

En dan de verliezers. De PvdA en D66 leden twee zetels verlies en gingen beide van zes naar vier zetels. De gevoeligste klap kreeg de SP te verwerken. Maar liefst drie zetels gingen verloren en werden in een keer ‘de schlemiel’ van de raad met slechts twee zetels. Het zal voor Brammert Geerling geen prettige nacht zijn en zal met de regelmaat liggen woelen in bed, als hij al aan slapen toekomt. Ook Eefke Meijerink zal nog wel even moeten slikken als ze de uitslag ziet. Verlies voor de socialisten was wel aan zien te komen na de dreun van de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar. Ook D66 van Sonja Pauw zal eens moeten gaan kijken waarom het twee zetels heeft verloren.

Uitslag

CU: 7 was 8 (-1)
GroenLinks: 7 was 3 (+4)
Swollwacht: 6 was 3 (+3)
VVD: 5 was 5
CDA: 4 was 3 (+1)
D66: 4 was 6 (-2)
PvdA: 4 was 6 (-2)
SP: 2 was 5 (-3)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen