Bruut moet dicht: burgemeester Henk Jan Meijer licht het besluit toe

Bruut aan de Voorstraat mag niet meer open voor de vergunning er is
Bruut aan de Voorstraat mag niet meer open voor de vergunning er is
Foto: Rein Tuininga

Café Bruut aan de Voorsteraat mag niet langer open zonder vergunning. Dat schrijft burgemeester Henk Jan Meijer en hij geeft een toelichting op dit besluit.

‘We zijn ons zeer bewust dat de genomen maatregel impact heeft op de ondernemer, de medewerkers en het uitgaanspubliek van café Bruut. Laten we voorop stellen dat dit een ongewenste situatie is voor alle betrokkenen. Helaas was er afgelopen donderdag geen andere mogelijkheid dan te concluderen dat de vergunning nog niet verleend kan worden. Zonder vergunning kan het café niet langer open, zo’n bericht brengen we natuurlijk liever niet.”

Bruisende binnenstad

”In Zwolle staan we samen voor een bruisende binnenstad met volop levendige horecagelegenheden voor het uitgaanspubliek. Daar zet ieder zich op een eigen manier voor in. Als gemeente hebben we op dit gebied verschillende wettelijke taken en rollen. Eén van de taken is om vergunningen te verlenen aan cafés en restaurants. Bij een vergunningaanvraag kijken we zorgvuldig naar allerlei verschillende zaken, waaronder de brandveiligheid, voedselveiligheid, milieuregels en integriteit. Deze regels gelden voor alle horecaondernemers en zijn voor iedereen gelijk.”

Géén vergunning

”De nieuwe eigenaar van café Bruut heeft nog geen vergunning. De afgelopen tijd hebben we er alles aan gedaan om de vergunning aan de nieuwe eigenaar te verlenen zodat het café met vergunning open kan. Helaas hebben we moeten concluderen dat we op basis van de informatie toch nog geen groen licht kunnen geven. In deze situatie moeten we verder onderzoek verrichten om te kijken of we de vergunning alsnog kunnen verlenen. Gedurende dit onderzoek mag café Bruut volgens de Drank- en Horecawet niet open. Dit is dus geen gevolg van de aangetroffen granaat op 10 oktober. De vergunningsaanvraag en het politieonderzoek zijn twee verschillende processen.”

Handhaving

”Ook moet de gemeente toezicht houden op de regels en deze handhaven, dit doen we zorgvuldig en volgens de richtlijnen. Hierin zijn er verschillende mogelijkheden en stappen. Deze regels gelden wederom voor alle horecaondernemers. Vanuit onze wettelijke taak zijn we verplicht om stappen te zetten. Vandaag is er daarom een handhavingsbesluit met de ondernemer gedeeld.’’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen