Drie reliëfstenen in allerbelabberdste staat bij Bethlehemskerk

Zwolle moet zich schamen voor de staat van drie reliëfstenen
Zwolle moet zich schamen voor de staat van drie reliëfstenen
Foto: Eigen foto

Al in 2007 werd er door Bert Dijkink, woordvoerder van de Stichting Levende Stadsgeschiedenis al geprotesteerd tegen het slechte onderhoud van de drie reliëfstenen. Nu 11 jaar later verkeren de stenen in allerbelabberdste staat.

Pal naast het beeld van Joan Derk van der Capellen hangen de drie stenen die bijna zijn vergaan. De stenen zijn van natuursteen, en daardoor erg gevoelig, en hangen er vanaf de restauratie van de kerk in 1982. Het gaat om een steen met wit kruis, bladornamenten en rozen, om een Maria met Christus bij kruisafname, een zgn. Piëta, en om een afbeelding van de gekruisigde Jezus in Baumberger steen. De laatste steen hoorde bij het graf van Johannes van Kempen, de prior van het klooster op de Agnietenberg en de oudere broer van Thomas van Kempen.

Zwolle onwaardig

Het is inmiddels al elf jaar geleden dat Bert Dijkink aandacht vroeg voor de reliëfstenen en de toenmalige eigenaar van de  Bethlehemskerk, Hans Borrel, heeft er toen glazen platen om laten zetten. Die platen zijn nu stuk en het geheel van de drie reliëfstenen zijn in zo’n staat, Zwolle onwaardig. Dijkink: ”Als stadsgids schaam je je voor dit deel van Zwolle, maar je kunt er niet omheen. De kerk en de refter stammen van oorsprong uit 1309. Een heel oud stukje Zwolle!!”

De Moderne Devotie Beweging stelt daarom voor om de drie reliëfstenen weg te halen, voordat monumentendag op 8 september begint.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen