Intelligente lockdown: nieuwe maatregelen bestrijding coronavirus komen heel hard aan

Blijf thuis als je de deur niet uit hoeft. Bescherm jezelf tegen corona
Blijf thuis als je de deur niet uit hoeft. Bescherm jezelf tegen corona
Foto: Pixabay

De nieuwe maatregelen om de coronacrisis te bestrijden komen heel hard aan. Een soort intelligente lockdown waarbij het buiten de deur zo onaantrekkelijk mogelijk wordt gemaakt zodat mensen wel thuis blijven. Met name de lange periode -tot 1 juni- waarin alle evenementen worden verboden is voor velen een schok. Maar geeft wel veel duidelijkheid. Aanvankelijk was de periode tot 6 april. Het is een ultieme poging om een volledige lockdown te voorkomen.

Mensen zullen moeten gaan wennen aan de nieuwe verhoudingen over verplichtingen en vrijheden. ”Het zijn maatregelen die voor velen sommigen hard aankomen”, zei minister Ferd Grapperhaus. “Juist nu verheug je je op bepaalde bijeenkomsten. Maar we hebben geen andere keuze als we het coronavirus willen controleren.” Dat de periode tot 1 juni is verlengd geeft dat ook uitsluitsel over evenementen rondom dodenherdenking en Bevrijdingsdag. En in het jaar dat Nederland 75 jaar is bevrijd is het voor velen even slikken omdat men weer opgesloten zit in huis.

Draai om de oren

Een groot deel van de Nederlanders hield zich al aan de regels die golden, maar een deel had ‘schijt aan corona’ en trok een eigen plan. De stranden waren dit weekeinde een geliefde plek, de parken en andere plekken trokken massaal mensen. Zij kregen dan ook een behoorlijke draai om de oren. Er werden zelfs Schijt aan corona-feestjes gehouden omdat mensen zich onaantastbaar achten. Doordat een flink deel van de mensen zich niet aan de regels hield zijn deze nog eens flink aangescherpt, waarbij nog wel enige ruimte is om naar buiten de gaan. Een frisse neus halen of de hond uitlaten mag nog wel, maar dan wel alleen. Boodschappen mogen ook worden gehaald in de supermarkt. En daar houdt het zo ongeveer mee op.

Handhaven

De burgemeesters moeten meer gaan handhaven. Dat betekent dat locaties kunnen worden gesloten als dat noodzakelijk is voor de volksgezondheid. Dat geldt onder meer voor winkels, als ze zich niet aan de regels houden, maar ook voor parken en campings en andere populaire openbare plekken. Voor markten geldt een aparte regeling maar de anderhalve meter afstand van elkaar moet worden gewaarborgd. Dat geldt ook voor supermarkten. ”Wie zich niet aan de regels houdt kan rekenen op een boete”, zeggen de burgemeesters die momenteel bezig zijn de politie te instrueren. Ook is groepsvorming op openbare plekken verboden. Dit geldt voor drie mensen of meer en dan moet men anderhalve meter afstand houden van elkaar. Wie toch samenschoolt kan hoge boetes verwachten die op kunnen lopen tot 400 euro per persoon. Binnen een gezin is dit anders, kleine kinderen mogen nog gewoon buiten spelen.

Thuisquarantaine

Ook zijn de regels voor thuisquarantaine is aangescherpt. Zodra één persoon in het gezin koorts heeft wordt het hele gezin in quarantaine gezet. Binnen een gezin worden ziektes gemakkelijk overgedragen. Daarom is het belangrijk om allemaal binnen te blijven zodra één iemand ziekteverschijnselen vertoont.

Contactberoepen

Mensen die werken in contactberoepen mogen niet meer aan het werk en moeten sluiten. Dat geldt onder meer voor kappers, nagelstylisten, fysiotherapeuten. Apothekers en huisartsen moeten zoveel mogelijk zaken telefonisch afhandelen.

Corona-cijfers

In Nederland zijn op dit moment al 4749 mensen positief getest op het virus, van hen zijn er helaas al 213 overleden. Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt veel hoger. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en ook de zorgverleners met ziekteverschijnselen worden getest.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen