Persconferentie om 18.30 uur: Nederlanders krijgen vermoedelijk een forse veeg uit de pan vanwege coronagedrag

Komen er verscherpte maatregelen of een lockdown? Vanavond weten we het
Komen er verscherpte maatregelen of een lockdown? Vanavond weten we het
Foto: Pixabay
Wat de maatregelen gaan zijn is nog gissen. Dit kan zijn van contactverboden tot een algehele lockdown. Een groot aantal mensen heeft het afgelopen weekeinde laten zien niet om te kunnen gaan met een thuisblijfadvies en er massaal op uit gingen. Dat is ook de Ministriële Commissie crisisbeheersing ook niet ontgaan. De ministers Ferd Grapperhaus en Martin van Rijn zijn ook bij het beraad aanwezig. 

Lockdown

In Italië is twee weken geleden een lockdown afgekondigd nadat een groot deel van de bevolking massaal de regels negeerden en er vrolijk op los feestten. De besmettingscijfers in Nederland zijn vergelijkbaar met Italië, maar desondanks de cijfers fors uit de hand zag lopen. Een scenario dat ook voor Nederland mogelijk is. Een lockdown is voor de meeste mensen wel het duidelijkste, dat zonder geldige reden iemand in huis moet blijven. In Italië is de lockdown dit weekeinde nog eens verscherpt. 
Burgemeesters
Alle 355 burgemeesters in Nederland zijn bezig met de voorbereidingen van een scenario waarin een lockdown ingaat. Dat zei voorzitter Liesbeth Spies van het Genootschap van Burgemeesters vrijdagmiddag in radioprogramma De Nieuws BV. Daar komt bij dat vanavond om zeven uur ook een overleg van het Veiligheidsberaad staat gepland. De 25 burgemeesters van de veiligheidsregio’s bespreken de actuele situatie. Een aantal burgemeesters heeft al gevraagd om extra coronamaatregelen om te kunnen handhaven. Dat er contactverboden en/of samenscholingsverboden komen ligt voor de hand.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen