Zo versla je de januari-blues en de blue monday-dip

Versla de januari-dip en winterblues met deze tips
Versla de januari-dip en winterblues met deze tips
Foto: Pixabay

De feestdagen zijn voorbij, de lichtjes in de kerstbomen doven en alle vuurpijlen zijn afgeschoten. Het is weer januari: korte dagen en lange nachten met vaak een dikke grijze wolkenlucht. Is de januari-blues of de Blue Monday-dip (op 21 januari) onzin? Wie er wel last van heeft, versla ze beide met deze tips

Velen zijn geneigd om in januari flink aan de slag te gaan… niet alleen op het werk maar ook in hun privé-leven. Ze maken een hele lijst aan goede voornemens en willen deze het liefst in enkele weken tijd doorvoeren om het jaar met een knal te beginnen. Maar we weten allemaal hoe snel het enthousiasme van goede voornemens dooft. Ga dus niet haasten, maar pak dingen planmatig aan. Je hebt een heel nieuw jaar voor je om veranderingen door te voeren, niet slechts een paar weken. Innerlijke verandering hebben tijd nodig. Je hebt tijd nodig om oude gewoonten af te leren en nieuwe gewoonten aan te leren. Wees dus realistisch en maak een planning die werkt. Gun jezelf tijd om aan te passen en werk met regelmaat aan veranderingen en verbeteringen. In plaats van je te verliezen in korte uitbarstingen van energie die je op de lange termijn niets opleveren, zul je met rust, overzicht en discipline duurzame resultaten bereiken die echt een verschil in je leven maken.

Ga naar buiten

Ondanks dat het heel verleidelijk is om binnen te blijven, is het ook op een bewolkte winterse dag goed om naar buiten te gaan. Zodra je ogen zonlicht registreren ontstaat er een reactie die er voor zorgt dat er serotonine vrijkomt en melatonine wordt onderdrukt. Deze reactie zorgt ervoor dat je je energie, eetlust en goede stemming behoudt. 20 minuten in het ochtendlicht zou ideaal zijn, maar zorg er gewoon voor dat je überhaupt naar buiten gaat! Geen kans om naar buiten te gaan? Een zogenaamde daglichtlamp kan ook zijn werk doen.

Verzorg jezelf goed

De drukke feestdagen kunnen vaak niet alleen fysiek, maar ook emotioneel een wissel op je gezondheid trekken. Je hebt misschien moeten reizen om familie te bezoeken; je hebt waarschijnlijk teveel gegeten; en je bent later naar bed gegaan dan normaal. Ook zuchten veel mensen onder emotionele spanning die de feestdagen met zich meebrengen. Het intensieve contact met familieleden kan allerlei frustraties opleveren, waardoor je je nu moe en uitgeput voelt. En nu moet je ook weer vol aan de bak op je werk! Om te kunnen herstellen en jezelf weer op te laden voor het nieuwe jaar, is het dan verstandig om goed voor jezelf te zorgen. Kies voor gezonde voeding met veel groenten; probeer in de lunchpauze naar buiten te gaan voor je dagelijkse dosis daglicht en beweging; en ga niet later dan half elf ’s avonds naar bed (dan heb je ook minder moeite om ’s ochtends uit bed te komen). Kies in je vrije tijd voor bezigheden die je energie geven, zoals tijd besteden aan je hobby, een goed boek lezen, een fijne film kijken, naar de speeltuin met de kinderen of wandelen met de hond. Trek jezelf gerust een beetje terug na al die drukke dagen en ontsla je van de verplichting om sociaal te zijn. Zo kun je jezelf weer opladen en een nieuwe energie-voorraad opbouwen.

Geef aandacht aan je omgeving

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen gelukkig worden als zij van nut zijn voor anderen. Obsessief bezig zijn met jezelf en je issues verkleint je wereldje en maakt je vatbaar voor depressie en fysieke aandoeningen. Gelukkig kun je daar redelijk makkelijk uitbreken door – stapje voor stapje – aandacht aan je leefomgeving te schenken. Knoop eens een praatje aan met je buurvrouw; haal ongevraagd koffie, ga eens een uurtje helpen in het bejaardentehuis of de kinderopvang in je wijk; ruim zwerfafval in je straat of park op; of kijk wat je kunt doen voor het plaatselijke dierenasiel. Je zult merken dat je hulp en aandacht enorm op prijs gesteld wordt, en dat geeft je weer een goed gevoel over jezelf. Jij blij, de anderen ook blij!

Omarm (het geluid van) de regen

Het ritmische en kalmerende gespetter van de regen op de ramen is super ontspannend. Probeer maar eens – terwijl je je concentreert op het geluid van de regen – om je ogen te sluiten en een aantal langzame, ritmische ademhalingen te doen gedurende 5 minuten. Je komt er gegarandeerd meer ontspannen uit! Maar dat geldt ook als je buiten bent. Stamp eens door de plassen en voel de regen in je gezicht. Het frist jezelf ook, maar ook dat je geniet van het moment en een beetje nat worden is niet erg.

Ga sporten

Sporten zorgt voor een gedachtenstop volgens psychiater Bram Bakker. ‘Je kunt niet sporten en piekeren tegelijk’. Sport kan dagelijkse werkstress aanzienlijk verminderen en je nieuwe energie geven. Maar, sporten en rusten gaan hand in hand volgens Bakker. Compenseer de inspanning dan ook met echte rust. Sporten betekent niet dat iemand gelijk de halve marathon van Egmond moet gaan lopen of de Stelvio in Italië met beklimmen. Een eindje wandelen met stevige pas is al voldoende. De fiets pakken op kleinere afstanden in plaats van de auto. Het aantrekken van sportkleding heeft bij mensen al een positieve boost. De moeilijkste stap is de eerste stap naar buiten. Gewoon zetten dus.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen