Journalen: de belangrijkste voordelen op een rij 

Foto: Pexels

Was jij vroeger al iemand die altijd een notitieboek bij de hand had en hersenspsinsels opschreef? Dan ben je zeker niet de enige. Veel kinderen en jongeren vinden het fijn om hun gedachten op te schrijven. Vaak in dagboekvorm, maar soms ook op andere manieren. Helaas verliezen we deze kunst vaak uit het oog wanneer we ouder worden. Niet omdat het minder belangrijk is, maar wel omdat we drukker zijn of vaak vinden dat onze hersenspinsels niet meer de moeite waard zijn. Zonde!

Gelukkig lijkt hier nu echter wel wat verandering in te komen. Zo zien we dat journalen onder volwassenen enorm in opkomst is. Veel mensen denken hierbij aan het bijhouden van een dagboek, maar het is toch wel een beetje anders. Journalen helpt je namelijk om gedachten en patronen te doorgronden en met meer mindfulness in het leven te staan. Bovendien hoeft het niet dagelijks. Je doet het wanneer jij daar zin in hebt. Soms meerdere keren op een dag, soms weken niet. Maar waarom?

Je kunt je creativiteit volledig de vrije loop laten

Het is opvallend dat we als volwassenen vaak een deel van onze creativiteit verliezen. Als kind konden we uren spelen, helemaal opgaan in de fantasie en plotseling komt er een leeftijd waarop dit niet meer aangemoedigd wordt. Dat is ook het moment waarop we een deel van die creativiteit verliezen. Heel jammer, want creatief denken biedt juist veel voordelen. Bovendien is het een fijne uitlaatklep om even te ontsnappen uit de realiteit en je geest te laten spreken. Journalen kan je doen zoals jij dat wilt. Je kunt ook gebruiken wat je wilt. Gebruik je een simpel notitieboekje? Een bullet journal of een boekje met vragen en opdrachten? Er zijn geen regels.

Hoofd leegmaken

Iedereen kent het wel. Het gevoel dat je hoofd overloopt. Dat je zoveel gedachten hebt, dat je er bijna fysiek moe van wordt. We kunnen het onszelf soms best lastig maken. Er kunnen ook periodes zijn waarin we gewoon heel veel meemaken. Treurige dingen, maar ook vrolijke dingen. Deze kunnen allemaal voor een overload aan gedachten zorgen. Het is belangrijk om je hoofd af en toe te legen. Zeker als dit volle hoofd ervoor zorgt dat je je minder goed kunt concentreren of misschien zelfs minder productief bent op het werk. Erover praten helpt, maar dat is niet altijd mogelijk. Een andere manier om je hoofd leeg te maken, is door simpelweg je journal erbij te pakken en alles wat in je opkomt op te schrijven. Je zult merken dat dit niet alleen je hoofd leegt, maar dat sommige dingen ook overzichtelijker worden. Dat misschien zelfs wel de scherpste randjes eraf gaan.

Leer patronen te herkennen

Merk je dat je regelmatig vastloopt in het leven door je eigen gedragingen? Door momenten waarop je net een verkeerde beslissing maakt? Dat kennen we allemaal wel. We zijn allemaal geboren met een aantal karakteristieke kenmerken. Daarnaast zijn we gevormd door gebeurtenissen in ons leven. Dit maakt dat je op bepaalde momenten misschien de verkeerde beslissingen neemt of telkens in een verkeerd patroon terugvalt. Als je dit weet te doorgronden, is het ook mogelijk om dit te doorbreken en te veranderen. Zo kan journalen dus erg waardevol zijn en leiden tot persoonlijke groei.

Deze productie is tot stand gekomen met Team Digital Newsgroup 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen