E-bike is zelfs in het schuurtje niet veilig

Een e-bike is nergens meer veilig
Een e-bike is nergens meer veilig
Foto: Pixabay

Het aantal aangiften van diefstallen van elektrische fietsen is in 2021 met 25% gestegen. De meeste diefstallen vonden op straat plaats, maar ook uit woningen, schuren en andere gebouwen werden e-bikes gestolen.

In Zwolle werd vorig jaar 182 keer aangifte gedaan van de diefstal van een elektrische fiets. Ruim honderd meldingen meer dan het jaar daarvoor en een stijging van 146 procent. Het aantal diefstallen van gewone fietsen is gedaald met bijna veertig procent. Daarvan werd 232 keer aangifte gedaan. In de afgelopen tijd werden ook een fiks aantal e-bikes gestolen.

Dat de aangiftebereidheid bij e-bikes hoger ligt dan bij ‘gewone’ fietsen is niet verwonderlijk. E-bikes zijn door de hogere waarde vaker verzekerd dan gewone fietsen. Om uit te keren eist de verzekering een aangifte. Voor onverzekerde fietsen is die prikkel er niet. De Fietsersbond roept fietsers op om bij elke fietsdiefstal digitaal aangifte te doen. Ook moet de politie fietsdiefstal een hogere prioriteit geven.

Stallingstips

Op straat is het belangrijk om de fiets altijd met een goed extra slot vast te zetten aan een object dat niet te verwijderen is. Een geschikt fietsenrek of -nietje is dan het prettigst, maar als dat niet voorhanden is, dan kan een boom of een lantaarnpaal ook uitkomst bieden. De Fietsersbond vindt dat gemeenten moeten zorgen voor goede parkeervoorzieningen waar fietsers hun fiets goed aan vast kunnen maken.

Kies indien mogelijk altijd voor een bewaakte fietsenstalling waar goed gecontroleerd wordt en parkeer je fiets zoveel mogelijk in het zicht van de toezichthouder. De Fietsersbond roept beheerders van bewaakte fietsenstallingen op om extra alert te zijn op fietsdiefstal.

Zet ook in je eigen schuur, garage of berging je fiets goed op slot. Liefst met een extra slot dat je ergens aan vast maakt. Bij bouwmarkten zijn speciale ringen te koop die je op de grond of aan de muur kunt verankeren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen