Zwolle breidt opvang Oekraïense vluchtelingen in de Oosterenk uit met zo’n 150 plekken

De opvang van Oekraïnese vluchtelingen wordt verder uitgebreid
De opvang van Oekraïnese vluchtelingen wordt verder uitgebreid
Foto: Google Maps

Zwolle breidt het aantal opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen uit. In het pand Breughel op de Oosterenk kunnen na de zomer 140 tot 170 vluchtelingen onderdak vinden.

Breughel is nu nog een school voor Oekraïense kinderen en deze sluit aan het einde van het schooljaar, daarmee ontstaat ruimte voor de opvang van vluchtelingen en ook kunnen 33 bewoners van de opvanglocatie in Berkum verhuizen naar de Oosterenk.

Het pand Breughel wordt tot aan de zomervakantie nog gebruikt als Oekraïense school. Na de zomervakantie gaan de leerlingen van de deze school allemaal naar een gewone Zwolse basisschool. Na de verbouwing is het een locatie voor ongeveer 140 – 170 vluchtelingen. Naast opvang voor Oekraïense vluchtelingen  wordt onderzocht of er ook ruimte is voor andere vluchtelingen. In eerste instantie wordt bij deze locatie gedacht aan Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV) waarbij 24/7 begeleiding aanwezig zal zijn.

Leefbaarheid en welbevinden

Door een andere indeling komen er bijvoorbeeld meer tweepersoonskamers voor stellen. Hierdoor krijgen de Oekraïense vluchtelingen meer privacy en dat komt de leefbaarheid en welbevinden ten goede. Het pand Breughel ligt op hetzelfde terrein als de andere panden in Oosterenk waar al Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Momenteel biedt de gemeenten opvang aan ruim 600 Oekrainse ontheemden, daarmee voldoet de gemeente aan de regionale taakstelling van 608 personen in het kader van de spreidingswet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen