Elektrische fiets meest in Overijssel gebruikt

De fiets blijft een populair vervoermiddel in Overijssel
De fiets blijft een populair vervoermiddel in Overijssel
Foto: Eigen foto

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in Overijssel ruim 10 procent van de fietskilometers op de elektrische fiets wordt afgelegd. Daarmee scoort de provincie het hoogst in Nederland.

Dat blijkt uit het onderzoek Verplaatsingen. Ook blijkt dat het openbaar vervoer minder populair is. Slechts 3.4% van de verplaatsingen gaat met trein of bus. De auto is en blijft het meest gebruikte middel om te verplaatsen voor de inwoners van Overijssel en zit op ruim 44 procent

Opmars

Het is duidelijk te merken dat de elektrische fiets met een opmars bezig is. Van de totaal aantal fietskilometers in Overijssel wordt nu al tien procent van de verplaatsingen per fiets met de elektrische fiets afgelegd en daarmee gaat de provincie aan kop. In het totaal gaat het om 3.4 procent. De fiets wordt in 32 procent van de verplaatsingen gepakt. Meer dan de helft (56 procent) van het totaal aantal kilometers in Overijssel gaat niet met de auto, dus met het openbaar vervoer, de fiets of lopend.

Daarbij komt, zo meld het CBS, staat de elektrische fiets nog in de kinderschoenen, maar naar verwachting zal deze vorm van vervoer steeds populairder worden. Met name op de langere afstanden. De niet-elektrische fiets wordt voor ritten tot 5 kilometer ruim 14 keer zo vaak gebruikt als de elektrische fiets, vanaf 15 kilometer verschilt dat nog maar een factor 4.

De populariteit van vervoer in Nederland

Het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland meet de dagelijkse verplaatsingen van de Nederlandse bevolking naar plaats van herkomst en bestemming, tijdstip van de verplaatsingen, gebruikte vervoermiddelen en reismotieven. Dit onderzoek wordt jaarlijks in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat door het CBS uitgevoerd. Voor de cijfers in dit bericht is gebruikgemaakt van alle niet-beroepsmatige ritten in Nederland. Daartoe behoort ook woon-werkverkeer. Beroepsmatige ritten door bijvoorbeeld taxichauffeurs, koeriersdiensten en vrachtwagenchauffeurs zijn buiten beschouwing gelaten.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen