Waarmee mag je nou wel de weg op en waarmee niet?

Mag het met een zelfbalancerend bord de straat op?
Mag het met een zelfbalancerend bord de straat op?
Foto: Politie Zwolle

Je ziet ze steeds vaker op het fiets- of voetpad; van die hippe één of tweewielers zonder stuur met een elektromotor. De bestuurders maken de blits, terwijl ze met hoge snelheid en zonder valhelm voorbij zoeven.

Maar nogal wat van deze zelfrijdende boards of mini-brommers mogen niet op de openbare weg. Ze zijn een risico omdat ze met een redelijke snelheid tussen de voetgangers rijden. Deze zijn hier niet op ingesteld.

Tweewielers

Een Kickbike of Hoverboard zijn enkele van de vele tientallen verschijningsvormen zoals ze nu op de weg rijden. Het merendeel mag niet op de openbare weg rijden, vooral niet als ze geen stuur hebben. Toch worden ze steeds goedkoper aangeboden en zijn ze via internet makkelijk verkrijgbaar. Ze mogen pas op de weg wanneer de importeur een typegoedkeuring heeft gekregen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Pas dan kunnen ze ook WA verzekerd worden.

Overige eisen

Daarnaast zijn er nog enkele andere regels voor voertuigen die wél type goedgekeurd zijn. Een bestuurder moet minimaal 16 jaar zijn, maar een helm is niet verplicht. Er is geen kenteken nodig, maar wel een aparte WA-verzekering. De verzekeringsplaat hiervan moet zichtbaar op het voertuig bevestigd zijn.

Boetes

De boetes variëren van €90 voor het niet tonen van het verzekeringsbewijs of het plaatje dat niet is bevestigd, tot €360 wanneer het voertuig niet verzekerd is. Is de mini-brommer niet toegelaten? Dan kan de politie deze ook nog eens in beslag nemen. Dit gebeurt enkele tientallen keren per jaar.

Eenwielers

Naast de tweewielige minibrommers, zijn er ook éénwielige gemotoriseerde voertuigen zonder stuur. Voor deze voertuigen is nu nog geen goedkeuring van het ministerie nodig. Wel moeten alle bestuurders die er mee rijden een aparte WA verzekering afsluiten. Hebben ze dat niet? Dan is de bestuurder in overtreding en kan het politie het in beslag nemen. Dit kan ook wanneer er hinderlijk of gevaarlijk mee wordt gereden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen