Kalmpjes an: waterschap voert water met beleid af om inzakkende taluds te voorkomen

Inzakkende taluds is een groot gevaar op dit moment
Inzakkende taluds is een groot gevaar op dit moment
Foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta

Kalmpjes an of te wel gedoseerd het water afvoeren om binnen de bandbreedte van het waterpeil in de sloten te komen. Dat lukt op zich goed, al zijn er wel verschillen in de regio van het waterschap Drents Overijsselse Delta. Er wordt alles aan gedaan om inzakkende taluds te voorkomen.

Om wateroverlast te voorkomen, wordt het water ‘volle bak’ afgevoerd maar met beleid. Een voorlichter van het waterschap zegt: ”Daar waar het moet geven we gas, daar waar het niet meer nodig is met beleid. Noem het gedoseerd, of ‘kamlpies an’. Reden hiervoor is het risico op inzakkende taluds, met alle herstelwerkzaamheden en kosten van dien. Daarnaast zorgen ingezakte taluds ervoor dat het water minder goed kan doorstromen.”

”Er heeft de afgelopen tijd zoveel water tegen de slootkanten (taluds) aangestaan, dat ze volledig verzadigd zijn. Al dat water brengt een behoorlijk gewicht met zicht mee. Door het zakken van de waterpeilen valt die druk weg en ontstaat het risico op verzakkingen en scheuren. De wet van de communicerende vaten eigenlijk. Spelen met de peilen, dat is wat onze peilbeheerders dagelijks doen. Vergis je niet, daar komt heel wat bij kijken en is echt vakwerk. Zo houden ze onder meer rekening met de actuele waterstanden, hoeveel neerslag wordt er verwacht, hoe verzadigd zijn de taluds en wat is het landgebruik naast de sloten? Dat schades niet te voorkomen zijn, toont de foto aan. Al is dit wel een extreem voorbeeld. Onze medewerkers herstellen dit in de winter. Vandaar de term ‘winterwerk’.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen