Zwols Burgerberaad gaat van start met 120 deelnemers en praat over klimaatneutraal Zwolle in 2040

Het Zwols burgerberaad gaat van start
Het Zwols burgerberaad gaat van start
Foto: Pixabay

Het Burgerberaad Klimaat Zwolle van start. Bijna 800 inwoners meldden zich aan om mee te kunnen praten en adviseren over de Zwolse klimaatopgave. Uit alle aanmeldingen werden 120 Zwollenaren geloot om deel te nemen. De eerste bijeenkomst is op Zaterdag 25 november.

Het burgerberaad in Zwolle gaat aan het werk met als startvraag Hoe wordt Zwolle op een eerlijke manier klimaatneutraal voor 2040? Met klimaatneutraal worden op een eerlijke manier wordt bedoeld dat het belangrijk is om een klimaatneutrale toekomst te bereiken die voor iedereen werkt. Zaak is om er voor te zorgen dat de klimaatmaatregelen voor bepaalde groepen niet een te zware belasting, worden, maar ook dat iedereen een stem heeft in dit proces.

Eerste loting

Dit najaar werden 10.000 Zwollenaren geloot uit de BRP-administratie van de gemeente. Deze groep is geloot op basis van geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, wijk en huur- of koopwoning. De gelote groep ontving begin oktober een uitnodigingsbrief op de mat, met daarin een persoonlijke aanmeldcode voor het beraad. Ook leden van het Zwolse inwonerpanel werden aangeschreven. Zij konden zich inschrijven via een open aanmelding. Daarnaast was er de mogelijkheid voor inwoners om zich aan te melden via een aanmeldingslink op Instagram en een QR-code op posters in de stad.

In totaal ontving de gemeente 788 aanmeldingen, waarvan de meeste aanmeldingen via de persoonlijke aanmeldcode binnen kwamen. Onder deze groep werden halverwege oktober 120 inwoners geloot. Deze groep is een goede afspiegeling van de Zwolse samenleving. Van 25 november 2023 tot en met 25 mei 2024 gaan de 120 Zwollenaren samen aan de slag met hun advies aan de gemeenteraad over de Zwolse klimaatopgave.

Advies

Het burgerberaad baseert zijn advies op informatie van gastsprekers met expertise in het klimaatvraagstuk en op discussies met elkaar. De uitkomst van het burgerberaad is een gezamenlijk voorstel of een aantal adviezen die door de gemeenteraad wordt gebruikt om besluiten te nemen. De gemeenteraad heeft aangegeven dat de adviezen heel serieus te nemen en is van plan de meest kansrijke adviezen uit te voeren of over te nemen in beleid.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen