Lange afstanden rijden met een elektrische auto: 3 tips

Foto: Digital Newsgroup B.V.

De elektrische auto wordt steeds populairder. Toch is nog lang niet iedereen overtuigd. Dit heeft vooral met de actieradius van de auto te maken. Het is een feit dat je met een elektrische auto minder ver kunt rijden dan een traditionele brandstofauto. Toch neemt dat alle andere voordelen niet weg. Daarnaast hoeft dit geen probleem te zijn. Een korte actieradius vraagt enkel om wat meer voorbereiding. Maar ook langere afstanden rijden met een elektrische auto is geen probleem. Met behulp van de volgende drie handige tips maak jij het jezelf een stuk gemakkelijker.

1. Weet waar je kunt opladen
Het geeft geen fijn gevoel als je in een omgeving bent die je niet kent en de accu van je auto bijna leeg is. Zeker niet als je ook geen idee hebt van waar je deze op kunt laden. Gelukkig zijn de voorzieningen voor elektrische auto’s in Nederland erg goed. Je kunt op heel veel verschillende plekken openbare laadpunten vinden. Sowieso bij openbare gebouwen en in veel parkeergarages. Het is slim om een laadpaal-app te downloaden. Hierop zie je eenvoudig waar de dichtstbijzijnde laadpalen zich bevinden en hoe je hier kunt komen. Dat geeft meer rust tijdens het rijden en zo ben je in staat om de route effectiever uit te stippelen.
Wist je dat je via een laadpaal-app ook eenvoudig kunt filteren op de verschillende soorten laadpalen? Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een tesla supercharger? Dan zie je direct waar je deze kunt vinden.

2. Ken je auto
Ook is het belangrijk om je auto goed te kennen. Om te weten hoe ver je ongeveer kunt rijden voordat je op moet laden. Houd er ook rekening mee dat de actieradius per rit kan verschillen. Dit hangt voor een groot deel van je eigen rijstijl af, maar ook van externe factoren. Als je bijvoorbeeld veel in de file staat, dan kan dit gevolgen hebben voor hoe lang je met een accu kunt doen. Stilstaan en weer optrekken vreet namelijk energie. Ook het gebruik van de airconditioning of de verwarming heeft invloed op de actieradius. Daarom goed om met al deze zaken rekening te houden.

3. Zorgvuldig plannen
Wanneer je langere afstanden met een elektrische auto rijdt, is het belangrijk om de rit zorgvuldig uit te stippelen. Aan de hand van de verwachte actieradius kun je ongeveer voorspellen wanneer je de accu op moet laden. Zoek uit waar er in de buurt openbare laadpalen te vinden zijn en ook of je hier zelf de mogelijkheid hebt om de benen te strekken, koffie te halen of misschien wel wat te eten. Zo hoeven deze verplichte pauzes helemaal geen straf te zijn. Het biedt direct de mogelijkheid om een welverdiende pauze te nemen. Belangrijk, want heel lang doorrijden zonder pauze is ook geen goed idee voor je eigen concentratie en de veiligheid op de weg. Door goed vooruit te plannen ga je met een fijn gevoel de weg op en zal je merken dat ook langere afstanden met een elektrische auto goed te doen zijn.

Dit verhaal is mede tot stand gekomen met Digital Newsgroup B.V.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen