In Zwolle gaan 450 collectanten op pad om geld op te halen voor een betere hartgezondheid

Collectanten van de Hartstichting gaan deze week op pad
Collectanten van de Hartstichting gaan deze week op pad
Foto: Hartstichting

Ruim 450 Zwolse collectanten gaan deze week langs de deuren in Zwolle om geld op te halen voor de Hartstichting. Met de giften werkt de Hartstichting aan concrete oplossingen om de hartgezondheid van Nederland te verbeteren.

Sabine Fien-Bleeker van de Zwolse afdeling van de Hartstichting is al wekenlang in de weer met de collecteweek. Ze vertelt: “Een gezond hart is niet vanzelfsprekend. Op dit moment zijn er ruim 1,7 miljoen mensen met hart- en vaatproblemen. Het is de meest voorkomende ziekte in Nederland, maar slechts 2% van de bevolking denkt dat hij of zij de ziekte ooit zal krijgen. Als we niets doen, groeit het aantal hart- en vaatpatiënten binnen 8 jaar met bijna een miljoen naar 2,6 miljoen. Voorkomen en nog beter behandelen staat momenteel centraal bij de Hartstichting. En met meer aandacht voor de verschillen tussen mensen. Man-vrouw, rijk-arm, culturele verschillen. Onderzoek, preventie, acties, campagnes zijn nodig. En hiervoor is geld, heel veel geld nodig”.

Concrete acties

“De Hartstichting is al bijna 60 jaar actief. Er zijn momenteel heel veel concrete acties zoals de huidige campagne dat meer mensen preventief hun bloeddruk meten. Maar we zetten ook in op het realiseren van een landelijk dekkend reanimatienetwerk van burgers om eerste hulp te kunnen bieden. Ook kent iedereen wel de AED-kastjes op tal van punten in de stad en in de buitengebieden. Op dit moment zet de Hartstichting actief in op de wens voor een landelijk dekkend netwerk van controlepunten per stad/dorp voor preventief onderzoek bij mensen zelf, dit in combinatie met persoonlijke adviezen. Daarnaast besteedt ze veel geld aan wetenschappelijk onderzoek. De Hartstichting wil dat de hartgezondheid van Nederlanders over zeven jaar meetbaar is toegenomen. Een dergelijke organisatie moet draaien, maar van iedere euro wordt € 0,81 direct besteed aan acties, campagnes, AED-kastjes, trainingen en onderzoek.”

Alternatief voor kleingeld

De Zwolse voorzitter Sabine Fien-Bleeker coördineert de plaatselijke collecteweek met behulp van 30 wijkhoofden. 450 Zwollenaren collecteren huis-aan-huis. Sabine laat weten dat digitaal betalen steeds gewoner wordt. “We halen in Zwolle altijd veel geld op. Iedereen ziet het belang van de acties van de Hartstichting. Veel munt- en papiergeld, maar digitaal betalen doet steeds meer opgang. Het is een goed alternatief voor mensen die geen kleingeld in huis hebben. De collectant aan de deur heeft namelijk een iDEAL QR-code bij zich. De gever kan heel eenvoudig en eenmalig geld overmaken met een smartphone door de iDEAL QR-code te scannen.”

  • De jaarlijkse collecteweek van de Hartstichting loopt dit jaar van 9 tot en met 15 april

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen