Nu al blauwalg in het water

In juni wordt een drieweekse training open water gegeven. Mooie mogelijkheid om te trainen voor de triatlon of Zwolle Swim
In juni wordt een drieweekse training open water gegeven. Mooie mogelijkheid om te trainen voor de triatlon of Zwolle Swim
Foto: Rein Tuininga

ZWOLLE – Blauwalg moet je echt niet onderschatten. Vorig jaar had de triatlon van Zwolle ook last van de bacterie. Nu al is de eerste blauwalg in Nederland aangetroffen.

Blauwalg is een bacterie die vrij veel in zwemwater wordt aangetroffen. Vooral bij warm weer. De waterschappen gaan vanaf maandag 1 mei actief het zwemwater controleren, maar nu al is in Oegstgeest blauwalg opgedoken. Dat betekent dat de alg al voordat het echt warm weer wordt de kop al heeft opgestoken.

Blauwalg, geen alg of wier maar een zogeheten cyanobacterie, kan leiden tot irritatie aan de ogen of de huid. Het inslikken kan leiden tot hoofdpijn, overgeven en diarree. Sommige soorten zijn zo giftig dat die verlammingsverschijnselen of ademhalingsproblemen tot gevolg kunnen hebben, maar dat gebeurt maar zelden.

Vorig jaar moest triatlon Zwolle de zwemroute aanpassen vanwege blauwalg in het haventje van de Milligerplas.

Wie behoorlijk zeker wil zijn om deze zomer veilig te kunnen zwemmen kan kijken op de website zwemwater.nl of de zwemwaterapp downloaden Zwemwaterapp Android of iOS/Apple.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen