De Zaak Eibert Meester: radiodocumentaire van René Oomen over het oorlogsverleden van een Zwollenaar

Zwollenaar Eibert Meester (Zwolle, 1 mei 1919 - Deventer, 27 april 1999)
Zwollenaar Eibert Meester (Zwolle, 1 mei 1919 - Deventer, 27 april 1999)
Foto: Archief Eerste Kamer

De Zaak Eibert Meester is een nieuwe radiodocumentaire van René Oomen. Hij zoekt betrokkenen op, waaronder de 100-jarige Tini Vogt uit Zwolle over de achteraf verzonnen verzetsdaden – zoals sabotage, aanslagen en hulp bij ontsnappingen – oorlogsverleden van Zwollenaar Meester.

In 1973 komt Eibert Meester, op dat moment senator voor de Partij van de Arbeid in de Eerste Kamer, op de sofa terecht bij de befaamde professor Bastiaans; dé autoriteit op het gebied van oorlogstrauma’s. In de Jelgersma kliniek in Oegstgeest dient Bastiaans zijn patiënten LSD toe om pijnlijke oorlogsherinneringen boven water te krijgen. Ook Meester krijgt 30 jaar na de oorlog last van zijn heftige verzetsverleden. Maar eenmaal op de sofa verzint hij in fantastische verhalen een heldhaftig verzetsverleden bij elkaar, waarvan de daden nooit of te nimmer zijn voorgevallen.

Documentairemaker René Oomen werkt dit gegeven uit in zijn radiodocumentaire De Zaak Eibert Meester en zoekt de betrokkenen op, waaronder de 100-jarige Tini Vogt uit Zwolle. Zij trouwt in de oorlog met Meester, maar het huwelijk strandt al snel. Tini wordt de nagel aan de doodskist van Meester. Zij schrijft diverse protestbrieven naar de Stichting 1940-1945 die Meester al een verzetspensioen van 3000 gulden per maand heeft toegekend.

Journalist Wim Wennekes is aanwezig bij de zes LSD-sessies van Bastiaans met Meester. Naar aanleiding daarvan schrijft hij het boek ‘Allemaal rottigheid, allemaal ellende’. Wanneer Tini Vogt dit boek onder ogen krijgt, wordt de ondergang van Meester ingezet. Als weekblad Panorama lucht krijgt van de zaak is de ontmaskering compleet. Hoe kan een talentvol politicus het zo uit de hand laten lopen? Is Meester een pathologisch leugenaar?

Eibert Meester was een invloedrijke partijsecretaris van de PvdA in de jaren zestig. Werd in 1966 zelfs genoemd als één van de lijsttrekkers van de PvdA. Afkomstig uit een ‘rood nest’, zoon van een postbesteller uit Zwolle en zelf instrumentmaker. Actief in de jongerenorganisaties van SDAP en PvdA en lid van de gemeenteraden van Amsterdam en Leiden. Hield zich als Eerste Kamerlid vooral bezig met verkeer en waterstaat. Als partijsecretaris riep hij in 1966 op 1 mei – na teleurstellende Statenverkiezingen in maart – zijn partij op ‘links-af’ te gaan. Kwam begin 1976 in opspraak en verliet toen de Senaat.

De radiodocumentaire De Zaak Eibert Meester is in Het Spoor Terug te beluisteren op zondag 29 mei op NPO Radio 1 in het programma OVT tussen 11:00 en 12:00 uur.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen