De Gier: vrijspraak voor moord Henk Wolters, wel veroordeling van zes jaar voor wapenbezit

Het is nog steeds niet duidelijk wie Henk Wolters om het leven heeft gebracht
Het is nog steeds niet duidelijk wie Henk Wolters om het leven heeft gebracht
Foto: Archief Zwolle Nieuws

De Gier, de 46-jarige Zwollenaar die werd verdacht van de moord op Henk Wolters op oudejaarsavond 2019, is hiervan vrijgesproken. Er is volgens rechtbank Overijssel hiervoor onvoldoende wettig en overtuigend bewijs. Wel is hij tot zes jaar cel veroordeeld voor verboden wapenbezit en witwassen. Het Openbaar Ministerie had 27 jaar cel geëist tegen de man.

Op 8 september 2020 werden in de buurt van het Engelse werk in Zwolle vijf tonnen met wapens in de grond gevonden. In één van die tonnen zat ook (een deel van) het wapen waarmee Henk Wolters is doodgeschoten. Het ‘moordwapen’ was verpakt in een gripzakje met daarop vingerafdrukken van de man. Ook op het wapen zelf zat zijn DNA. Voor de rechtbank staat het vast dat de man (een deel van) het moordwapen in zijn bezit heeft gehad en deze na de moord bij zijn verzameling tonnen in de grond stopte. Er kan alleen niet bewezen worden dat de man ook daadwerkelijk diegene is geweest die Henk Wolters doodschoot.

De Zwollenaar is niet gezien op de plaats delict en is op geen enkele andere wijze hieraan te linken. Ook het feit dat de man op het tijdstip van de moord in Zwolle was, zijn telefoon bewust thuis zou hebben gelaten zodat zijn gangen niet konden worden nagegaan en hij wel een motief maar geen alibi had, zijn voor de rechtbank te speculatief en onvoldoende om die redelijke twijfel te kunnen uitsluiten. De rechtbank spreekt de man dan ook vrij van moord.

Tonnen met wapens

De rechtbank Overijssel veroordeelt de man wel voor verboden wapenbezit en witwassen. In de tonnen zaten naast het ‘moordwapen’ nog meer wapens, waaronder negen automatische vuurwapens, eenentwintig scherfhandgranaten, vijftien vuurwapens en negentien soorten munitie. Het DNA van de man en zijn vingersporen zaten in alle vijf de tonnen op meerdere wapens en op het verpakkingsmateriaal. Ook het handschrift van de stickers die op de verpakkingen zaten, komt overeen met dat van de man. In één van de tonnen zaten ook verpakte bundeltjes met geld ter waarde van in totaal 30.000 euro. De manier waarop en de omstandigheden waaronder dit geldbedrag gevonden is, maakt dat de rechtbank niet anders kan concluderen dan dat dit geldbedrag van een misdrijf afkomstig is.

Lees ook

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen