Grote internationale, criminele organisatie: opgerold!

Foto: istrictsrecherche IJsselland

Rechercheurs van de districtsrecherche IJsselland hebben de afgelopen maanden een groot onderzoek uitgevoerd. Samen met overheden in het binnen- en buitenland. De opbrengst van het onderzoek: 21 verdachten, kilo’s harddrugs met een straatwaarde van miljoenen euro’s en meer.

In november 2021 vonden politie en douane een verdachte lading in een vrachtwagen bij een transportbedrijf. Deze lading zou naar Stockholm gaan, maar dat ging niet door… Want in de vrachtwagen troffen de rechercheurs meer dan 300 kilo hasj en 20 kilo cocaïne aan. Dat heeft een straatwaarde van ongeveer 8 miljoen euro! De recherche startte met haar onderzoek, samen met (inter)nationale overheidsinstanties. In het buitenland werden in onderschepte ladingen ongeveer 1200 kilo aan drugs gevonden met een straatwaarde van 35 miljoen euro. Ook in Europese havens vonden ze harddrugs afkomstig van de criminele organisatie: ongeveer 2800 kilo.

Er is financieel onderzoek gedaan en dat levert weer nieuwe onderzoeksinformatie op. Zo krijgen we netwerken in beeld. Ook kwamen we erachter dat deze criminele organisatie vermoedelijk in één jaar honderden miljoenen euro’s heeft verdiend… Daarom hebben we beslag gelegd op dit crimineel verdiende vermogen. Auto’s, contant geld, sieraden en horloges én tienduizenden euro’s aan cryptovaluta zijn in beslag genomen.

Er zijn in vijf maanden tijd 21 verdachten aangehouden. Het gaat om twee vrouwen en 19 mannen in de leeftijd variërend van 23 tot 59 jaar. De aanhoudingen vonden plaats in de provincies Flevoland, Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en op Aruba. Daarmee is een grote criminele organisatie ontmanteld en een einde gemaakt aan de grootschalige in- en export van verdovende middelen door deze organisatie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen