Herdenking monument Meppelerstraatweg

Het monument aan de Meppelerstraatweg
Het monument aan de Meppelerstraatweg
Foto: Google Maps

Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank verzorgen op donderdag 31 maart om 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Dit ter nagedachtenis aan vijf inwoners afkomstig uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Wethouder William Dogger legt namens de gemeente Zwolle een bloemstuk.

Kort voor 10.30 uur verzamelen de leerlingen van groep 7 en 8 zich bij het monument aan de Meppelerstraatweg. De schoolleiding spreekt een woord van welkom, “The Last Post” wordt gespeeld, gevolgd door 1 minuut stilte. Daarna wordt het Wilhelmus gespeeld en worden de vlaggen gehesen. Wethouder William Dogger legt namens de gemeente Zwolle bloemen bij het monument, gevolgd door de kinderen van De Springplank en nabestaanden. De schoolleiding spreekt een afsluitend woord waarmee de plechtigheid wordt beëindigd.

Leerlingen van basisschool De Springplank herdenken elk jaar de slachtoffers.

Het monument aan de Meppelerstraatweg werd in 1963 geplaatst en in 2008 door basisschool De Springplank geadopteerd. Het monument is uitgevoerd in kunststeen en bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met daarop de namen van de slachtoffers.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle.

Het monument aan de Meppelerstraatweg te Zwolle is opgericht ter nagedachtenis aan vijf inwoners van Zwolle en Zwollerkerspel die hier op 31 maart 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Hermannen Bosch, Wilhelmus Antonius van Dijk, Johannes Albertus Muller, Willem Sebel en Berend Jan IJzerman.

Veertien dagen voor de bevrijding van Zwolle, op 31 maart 1945, werden vijf mannen als represaille voor een verzetsdaad door de bezetter gefusilleerd. Om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen liet deze hun lichamen liggen op de plaats waar zij neergeschoten waren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen