Droogte: grondwaterstand is laag, maar er is nog voldoende aanvoer vanuit IJssel, Vecht en IJsselmeer

Het is nu al droog in de regio Zwolle. Het waterschap voert extra water aan
Het is nu al droog in de regio Zwolle. Het waterschap voert extra water aan
Foto: WDO Delta

Waterschap Drents Overijsselse Delta meldt dat de grondwaterstanden laag zijn. Dat komt doordat het erg droog is.

Rondom Zwolle staat de grondwaterstand normaal tot laag voor deze tijd van het jaar. Daarom wordt water vastgehouden en voert meer water aan dan normaal vanuit de IJssel, de Vecht en het IJsselmeer. Daarom zijn de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen ingesteld op maximaal peil. Hiermee probeert het waterschap de verschillende functies in het gebied een zo goed mogelijk peil te bieden voor land-, tuinbouw en natuur. Waar het kan wordt daarvoor water aangevoerd. Watergangen worden extra gecontroleerd en in een enkel geval eerder gemaaid om wateraanvoer mogelijk te maken. De aanvoercapaciteit ligt momenteel op gemiddeld 60 procent van de totale capaciteit.

Grondwaterstand

Ondanks de regen van eind april/begin mei ziet Waterschap Drents Overijsselse Delta de grondwaterstanden dalen en de droogte toenemen. Om een deel staat het water vooral laag voor d tijd van het jaar. Dit is ook te zien aan de toename van het aantal meldingen vanuit de agrarische sector voor het beregenen (sproeien) van gewassen met oppervlaktewater of het diepere grondwater.

Verwachtingen

Komende twee weken wordt er geen neerslag van betekenis verwacht. De temperatuur loopt langzaam op van koel naar normaal tot zonnig weer voor deze tijd van het jaar. Het waterschap blijft de grond- en oppervlaktewaterstanden én de weersverwachting goed in de gaten, zodat het kan anticiperen op de actuele weersomstandigheden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen