Geen paniek: coronavirus is in Nederland

Het coronavirus spreidt zich over Nederland
Het coronavirus spreidt zich over Nederland
Foto: Pixabay

Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD  en het RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Deze personen (die contacten worden genoemd) worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Nieuwe besmettingen

Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.

Symptomen

Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest. Iemand die de afgelopen 14 dagen in een gebied is geweest waar COVID-19 wijdverspreid is (zoals China, Zuid-Korea, maar ook in enkele gemeenten in Italië) met koorts en een van de hiervoor genoemde luchtwegklachten, kan worden getest op COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het virus met de naam SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2. Die test kan een arts ook aanvragen voor iemand met deze klachten als hij of zij contact heeft gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

Wanneer heb je kans op het nieuwe coronavirus (COVID-19)?

Als je in Nederland verkouden bent of longklachten hebben, hoef je je meestal geen zorgen te maken dat je het nieuwe coronavirus hebt.  De kans is veel groter dat je gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus.

Neem telefonisch contact op met je huisarts of de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  als je:

  • Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
  • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:
    • China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan)
    • Singapore
    • Zuid-Korea
    • Iran
    • Italië: de gemeenten Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Castiglione d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorana (regio Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (regio Veneto)
  • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

Zijn er al mensen in Nederland getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19)?

Ja, er zijn al enkele tientallen mensen getest op het nieuwe coronavirus. Bij 1 van hen was de test positief.

Heeft het zin om je preventief te testen als je terugkomt uit een risicogebied?

Nee, want dat geeft geen zekerheid. Mocht je besmet zijn met het virus, dan is er de eerste dagen nog onvoldoende virus in het lichaam. De test toont dan nog niet aan dat je besmet bent met het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarom testen we pas op aanwezigheid van het virus als mensen klachten hebben en uit een risicogebied komen.

Wat gebeurt er als er iemand is die mogelijk het nieuwe coronavirus (COVID-19) heeft?

Als iemand met ziekteverschijnselen zich bij een arts meldt en de arts denkt dat de patiënt mogelijk het nieuwe coronavirus heeft, gaat er een protocol in werking. De arts vraagt een test aan bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  ofhet Erasmus MC Erasmus University Medical Center . Ondertussen wordt de verdachte patiënt in isolatie gehouden. Dat kan in thuisisolatie of door opname in het ziekenhuis. Dat is afhankelijk van de situatie. Als de test positief is, blijft de patiënt in isolatie en doet de GGD zogenoemd contactonderzoek. Alle mensen waarmee de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Als zij ziekteverschijnselen krijgen moeten zij dat aan de GGD melden en begint het verhaal van vooraf aan.

Zijn er extra laboratoria nodig om te kunnen testen op het nieuwe coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2)?

Op dit moment voeren het RIVM en het ErasmusMC Erasmus Medical Center  alle testen in Nederland uit als er een verdenking op het nieuwe coronavirus bestaat. In de afgelopen weken werden voorbereidingen getroffen zodat de zogenaamde 12 opschalingslaboratoria deze testen ook zouden kunnen uitvoeren. Het RIVM maakte materialen voor de testen aan deze laboratoria beschikbaar en controleerde of deze laboratoria klaar waren om de testen uit te voeren. Alle 12 labs zijn nu klaar en kunnen direct gaan testen als dat nodig is. Op dit moment is daar geen sprake van en kunnen het RIVM en het ErasmusMC alle testen uitvoeren.

Hoe betrouwbaar is de test?

In Nederland zijn 2 laboratoria die de test nu al enkele weken gebruiken. Dit zijn gerenommeerde laboratoria met veel ervaring in soortgelijke testen. Mocht er bij een patiënt sprake zijn van een positieve test voor coronavirus, dan zal de test herhaald worden in het andere laboratorium.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen