Marion Bloem bij Indië-herdenking in Park Eekhout

Het Indê-monument in Park Eekhout
Het Indê-monument in Park Eekhout
Foto: Eigen foto

Bij de Indië-herdenking, op 15 augustus in Park Eekhout, is schrijfster en filmmaakster Marion Bloem aanwezig. De herdenking wordt sinds 1991 gehouden in Zwolle bij het Indië en Nieuw-Guinea-monument. Op die dag wordt de bevrijding van Nederlands Indië gevierd en worden de slachtoffers van de tweede Wereldoorlog herdacht.

Ook worden de slachtoffers van de postkoloniale oorlog en de kwestie Nieuw-Guinea herdacht. Op 15 augustus was heel het koninkrijk der Nederlanden bevrijd. Stichting Budi Santoso1995 houdt ieder jaar, samen met de commissie Herdenking 15 augustus, de Herdenking in Zwolle. Het bestuur van de stichting is blij met de komst van Bloem: ‘’Het is belangrijk om de herinnering aan die periode uit onze geschiedenis levend en aantrekkelijk te houden. De aanwezigheid van Bloem draagt daaraan bij.’’

75 jaar bevrijding

De Stichting vindt het belangrijk om de derde en vierde generatie bij de herdenking te betrekken. Er komt een nieuwe website, is er een nieuwe facebookpagina.  Het bestuur is ook druk bezig met het werven van vrijwilligers voor nieuwe functies binnen de stichting en zinnen ze samen op activiteiten voor 2020. Bestuurslid Cathy Folmer: “Volgend jaar vieren we 75 jaar bevrijding van het koninkrijk der Nederlanden. Dat willen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Als mensen hierover mee willen denken dan zijn ze van harte welkom.”

Naamsverandering

De Stichting gaat van naam gaat veranderen in stichting “herdenking 15 augustus Zwolle”. Dit omdat de naam Budi Santoso1995 voor veel mensen minder bekend bij het grote publiek en minder duidelijk is wat voor doel de stichting voor ogen heeft. De herdenking begint om 19.15.uur bij het Indië-Nieuw Guinea monument in park Eekhout aan de burgemeester van Rooijensingel te Zwolle.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen