Vanuit het zuiden sneeuw, langere files verwacht in de avondspits

Er trekt morgen een sneeuwfront over Nederland
Foto: Pixabay

Het gaat morgen sneeuwen. Vanuit het zuidwesten trekt een sneeuwfront over Nederland. De sneeuw trekt morgenavond naar het noorden weg. Door de sneeuwval worden files verwacht. Wie dus morgenmiddag terug naar huis rijdt heeft kans op file, maar ook rijden er minder treinen. Dat heeft de NS al aangekondigd.

Komende nacht neemt in Zeeland en later ook in het uiterste zuiden de kans op sneeuw geleidelijk toe. In de rest van het land is het nog droog. De minima komen uit op 0 graden in Zeeland en -1 tot -2 in de rest van het land. Morgenochtend breidt een gebied met lichte sneeuwval zich vanuit het zuiden langzaam noordwaarts uit. Aan het eind van de ochtend is in de zuidelijke helft sprake van lichte sneeuwval. In het noorden is het dan nog droog. In Zeeland gaat de sneeuw al tijdens de ochtendspits over in natte sneeuw en loopt de temperatuur op naar een paar graden boven nul. Elders ligt de temperatuur tijdens sneeuwval rond het vriespunt.

Sneeuwval

Morgenmiddag zijn in de noordoostelijke helft van het land perioden met lichte sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. In totaal kan in het zuiden 2 tot lokaal 5 cm sneeuw vallen. Wel wordt de sneeuw vanwege de dooi ’s middags een beetje papperig. In Zeeland smelt de sneeuw snel weg en ontstaat waarschijnlijk geen sneeuwdek. In de rest van het land kan 1-3 cm vallen.

-2 tot -3 graden

Aanvankelijk staat er een overwegend zwakke wind uit het zuidoosten. Later draait de wind naar het westen en neemt toe naar matig. Het is bewolkt, maar in de loop van de middag komt in het zuidwesten de zon tevoorschijn. Morgenavond en in de nacht naar donderdag trekt de sneeuwzone langzaam naar het noorden weg. Er zijn vrij veel wolkenvelden, maar ook enkele opklaringen. Het koelt af naar -2 tot -3 graden. Waar het opklaart kan de temperatuur een paar graden lager uitvallen.

Meer sneeuw

Donderdag is er een mix van zon en wolkenvelden. Het noorden maakt kans op een bui, maar in de rest van het land blijft het overdag droog. Met maxima van 2 à 3 graden is het vrij koud voor de tijd van het jaar. Normaal is het eind januari 5-6 graden. De wind komt uit zuidelijke richtingen en is zwak tot matig. Donderdagavond neemt in het zuiden de kans op neerslag toe. In de nacht naar vrijdag trekt een neerslaggebied over het land. Daarbij valt een paar uur sneeuw en wordt het regionaal glad. Later gaat de neerslag vanuit het zuiden over in natte sneeuw en regen. Vrijdag trekt de neerslagzone naar het noorden weg. Geheel droog wordt het nog niet want er blijft kans op een bui. Er is vrij veel bewolking en de maxima komen uit op 3-5 graden.

Minder treinen, meer files

 Vanwege de voorspelde sneeuwval rijden er woensdag minder treinen dan op een gewone werkdag. De Nederlandse Spoorwegen en ProRail hebben dat dinsdag laten weten. Schiphol verwacht dat door de sneeuw vluchten vertraging op kunnen lopen. Op veel plekken rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier. 80 procent van de treinen blijft rijden en waar mogelijk worden treinen verlengd.  https://www.ns.nl/ De ANWB verwacht dat er meer files komen te staan dan gewoonlijk door de sneeuwval. Volg anwb.nl/verkeer voor de situatie op de weg.

 

'

Reacties

article
19124
Vanuit het zuiden sneeuw, langere files verwacht in de avondspits
Het gaat morgen sneeuwen. Vanuit het zuidwesten trekt een sneeuwfront over Nederland. De sneeuw trekt morgenavond
https://zwolle.nieuws.nl/nieuws/19124/morgen-vanuit-het-zuiden-sneeuw-langere-files-verwacht-in-de-avondspits/
2019-01-29T18:22:47+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/406/2019/01/29182222/Schermafdruk-2019-01-29-18.24.16.png
ANWB, file, files, minder treinen, NS, sneeuw, sneeuwbui, sneeuwval
Algemeen, nieuws