Pilot Sneak Preview van start voor jongeren onder de 18 jaar om alcoholvrij te gaan stappen in de stad

Jongeren tussen 16 en 18 jaar kunnen uitgaan in de stad. Zij het alcoholvrij
Foto: Pixabay

Jongeren tussen de 16 en 18 jaar missen de gelegenheid om uit te gaan in de binnenstad van Zwolle. Dat blijkt uit onderzoek van de Jongerenraad Zwolle. Daarom komen zij, in samenwerking met de horeca, met een pilot waarin wordt onderzocht deze nieuwe uitgaansavonden voldoen aan de wensen van de jongeren.

Voor de Jongerenraad stond het al een tijdje op de agenda: als je onder de 18 bent, wil je óók gewoon uitgaan. Maar hoe kun je dat voor elkaar krijgen? Er volgde een gesprek met horeca en de gemeente en er werd besloten tot een pilot. “We hebben uiteraard eerst een draagvlakonderzoek laten doen, daaruit bleek dat maar liefst 87% van de Zwolse jongeren onder de 18 uit zou willen. Dat is een duidelijk signaal waar wij graag mee aan de slag wilden” zegt Kieran Sonnevelt van de Zwolse Jongerenraad. 

Uniek concept

Voor de pilot is een nieuw concept in het leven geroepen. Een concept dat door de jongeren zelf bedacht werd, unieke feesten in de binnenstad. De feesten vinden plaats in aparte zalen van horecagelegenheden. Deelnemende horecapartijen zijn Bommel, Pandje 2.0, Bloopers, Blij, Het Vliegende Paard en Hedon. Elke twee weken gaan twee horecagelegenheden voor jongeren tegelijkertijd open. De pilot start op 26 januari en loopt door tot april 2019,

Alcoholvrije feesten

Er wordt tijdens deze feesten aan jongeren onder de 18 geen alcohol geschonken en daarmee leven de ondernemers de Drank- en horecawetgeving na. Tijdens de feesten wordt goed opgelet of er geen alcohol wordt gedronken. Door gerichte inzet van alle partijen worden krachten gebundeld en alcoholgebruik voorkomen. “Ik doe dit in Bommel al een tijdje en dat zijn hele gezellige avonden. Door deze pilot krijgen jongeren weer een plek in de horeca en dat is een goede zaak. Uitgaan moet leuk zijn voor iedereen, en feesten kan ook heel goed zonder alcohol” aldus Dyomar Holder, eigenaar van Bommel.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden