Vannacht weer uurtje langer slapen, de klok gaat weer terug

De klok gaat een uur terug
De klok gaat een uur terug
Foto: Oosterhout Nieuws

We kunnen er niet genoeg van krijgen: de zomer- of wintertijd; Maar misschien is dat wel voor het laatst. Sinds de oliecrisis in 1973 wordt de klok verschoven om energie te besparen. Vannacht gaat de klok een uur terug.

Veel mensen halen morgen opgelucht adem als de tijd weer ‘normaal’ is. Er zijn mensen die de zomertijd voelen als een soort jetlag, vooral in de weken nadat de klok een uur vooruit gaat. Anderen vrezen de lange, donkere winteravonden. Vooral het vanaf morgen rond een uur of vijf al begint te schemeren. Er is discussie genoeg over de zomer- en/of wintertijd.

De Europese Commissie heeft vorig jaar al besloten dat we het af gaan schaffen. Maar het is aan de lidstaten of er gekozen gaat worden voor de zomer- of wintertijd. In Nederland is de mening hierover nog altijd verdeeld. Er ontbreekt aan beide zijden aan spijkerhard bewijs over wat de zomertijd en wintertijd nou voor goede of slechte impact heeft op mensen en de economie.

Wintertijd

Wintertijd is in feite de normale tijd en deze duurt vijf maanden. Tijdens de zomertijd wordt er afgeweken van deze standaardtijd. Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in en op de laatste zondag van maart eindigt deze wintertijd weer.

Geschiedenis

Vroeger was er nooit sprake van een wintertijd. Er was gewoon een standaardtijd. Deze standaardtijd word vanaf 1909 in Nederland ingevoerd. Pas in de tweede wereldoorlog was er sprake van een zomertijd en dus ook een wintertijd. De oliecrisis in 1973 zorgde ervoor dat bijna elk land een zomer en een wintertijd ging gebruiken. Er bestaat nog steeds discussie over de zomertijd/wintertijd. Sommige huisdieren of gedomesticeerde dieren op de boerderij kunnen er last van hebben omdat ze op een bepaalde tijd eten of drinken krijgen. Deze dieren zitten dan nog in het ritme van de zomertijd, terwijl het baasje naar de wintertijd is geschakeld.

Ezelsbruggetjes

Elk jaar zit men weer te twijfelen of de klok nu vooruit of achteruit moet. In de wintertijd gaat de klok één uur achteruit en dus kun je dus een uur extra slapen. Met de zomertijd gaat de klok één vooruit en slaap je dus een uur minder. Er zijn verschillende ezelsbruggetjes om dit te onthouden. Een ezelsbruggetje is: “als het weer achteruit gaat, gaat de klok een uur achteruit en als het weer vooruit gaat, gaat de klok een uur vooruit”. Achteruit gaan van het weer betekent dat het kouder wordt en vooruit gaan betekent dat het warmer wordt. Maar ook het ezelsbruggetje vooruit is voorjaar.

Afschaffen

Vind je die donkere dagen maar niets? Zet dan alvast een kruis in je agenda op 30 maart. Dan mag de klok namelijk weer vooruit. Alhoewel: er wordt ook overwogen om de zomer/wintertijd helemaal af te schaffen. Even afwachten dus!
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen