Maandag: jeugd gaat weer vol gas op naar school

De scholen gaan weer beginnen
De scholen gaan weer beginnen
Foto: Gemeente Zwolle

Het is weer zover: maandag gaan de scholieren weer naar school. De scholen gaan weer open en dat is in het verkeer te merken. Vooral de 12-jarigen hebben het moeilijk: voor het eerst naar de middelbare school.

Scholieren moeten na de zomervakantie weer even wennen aan hectische verkeerssituaties. Of ze gaan voor de eerste keer zonder begeleiding van huis en moeten de weg naar school nog eigen maken. Ze worden afgeleid door vriendjes en vriendinnetjes waarmee ze in groepen over de straat uitwaaieren. Ze zijn druk met appjes en ‘vergeten’ al snel de gevaren die het verkeer zeker in deze periode met zich mee kan brengen. Waakzaamheid kan veel leed voorkomen.

12-jarigen

Extra aandacht verdient de kwetsbare groep van 12-jarigen. Kinderen worden tot hun twaalfde nog vaak door hun ouders met de auto naar school gebracht. Het gevolg is een minder ontwikkeld besef van het verkeer en mogelijke gevaarlijke situaties. Ze hebben, kort gezegd: nog weinig ervaring opgedaan in het verkeer waardoor ze een groter risico lopen. Het aantal kinderen vanaf 12 jaar dat door een fietsongeluk in het ziekenhuis belandt, is stukken hoger dan onder de 12 jaar.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen