Zwolle is in trek: maar mist nog de echte x-factor

Zwolle moet nog iets doen om de echte x-factor te vinden
Zwolle moet nog iets doen om de echte x-factor te vinden
Foto: Gemeente Zwolle
ZWOLLE – Zwolle Is een toeristische trekpleister. Vorig jaar kwamen anderhalf miljoen bezoekers naar Zwolle. Maar als het om imago gaat moet de stad nog wel op zoek naar de x-factor om echt een aantrekkelijke stad te zijn.
Eén op de acht volwassen Nederlanders kwam naar Zwolle om naar een museum, attractie of evenement te gaan, te winkelen of een avondje uit te gaan naar het theater, de bioscoop of een concert.
Toeristen
Dat blijkt uit het onderzoek toeristisch bezoek aan steden 2017 van NBTC NIPO Research. De cijfers laten zich niet vergelijken met die uit eerdere jaren, omdat het onderzoek sinds vorig jaar een andere opzet kent. Door de nieuwe systematiek scoort Zwolle nu een tiende plek in de ranglijst van aantallen bezoekers, waar ze in 2016 nog een zevende plek haalde. Van de steden in Oost-Nederland is Zwolle nog steeds de grootste trekker, de stad trok vorig jaar iets meer toeristen dan de nummers 2 en 3 (Deventer en Zutphen) samen.

De x-factor

Daarnaast werd het Toeristisch Imago Onderzoek 2018 van LAgroup en NBTC-NIPO bekend gemaakt. Daarin is Den Bosch  als toeristisch meest aantrekkelijke stad van de middelgrote steden beoordeeld, gevolgd door Nijmegen, Leiden, Haarlem en Groningen. Deze steden hebben volgens de bezoekers een gezellige sfeer, gecombineerd met een historische binnenstad, een sterk winkel- en horeca-aanbod en een sterk cultureel aanbod of cultuurhistorie. Zwolle mist in dat opzicht nog de x-factor om zich in de top 5 te nestelen.

Aantrekkelijke stad

Het Toeristisch Imago Onderzoek geeft het beeld dat Nederlanders hebben van de sfeer en de aantrekkelijkheid van een stad voor toeristen. Zwolle komt in dit onderzoek als 9e aantrekkelijke stad uit de bus. Ten opzichte van 2014 heeft Zwolle veel meer het imago van een moderne stad gekregen: meer te doen, bruisender, ruimdenkender en aantrekkelijker. De belangrijkste reden om Zwolle te bezoeken is nog steeds het winkelen, maar het museumbezoek stijgt aanzienlijk als ‘reason to travel’ naar Zwolle. Verklaring hiervoor is de landelijke aantrekkingskracht van Museum de Fundatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen