Het CBS heeft becijfert dat in 2019 zo'n 6.3 procent van de mensen onder de lage-komensgrens zaten en dus risico op armoede lopen. Voor
Zwolle betekent dat zo'n 8000 mensen rond moeten komen met zeer weinig geld. Veel mensen zitten al een aantal jaren in deze situatie. De gevolgen van de
coronacrisis zijn nog niet doorberekend.
In feite zijn de cijfers over de huishoudens die moeilijk rond kunnen komen vele malen erger dan verwacht, maar liefst 38 procent van de huishoudens komt met moeite rond. En dat is schokkend. Het goede nieuws is dat huishoudens minder vaak rood staan en er wordt minder geleend. Het slechte nieuws is dat het aantal huishoudens met betalingsproblemen niet daalt en alleen maar lijkt te verergeren.
Daar komt de coronacrisis ook nog eens om de hoek kijken. Een groot aantal mensen moet noodgedwongen minder werken of zijn werk verloren. Studenten met bijbaantjes zijn inmiddels schaars geworden, met name omdat ze in de horeca werken. De exacte cijfers komen pas volgend jaar naar buiten.
Van de
kinderen maakte in 2019 zo'n 7.8 procent deel uit van een gezin met een laag inkomen. Dat percentage zakte 0,1 procent ten opzichte van het jaar er voor. Het aantal kinderen dat deel uitmaakt van een gezin dat tenminste vier jaar van een laag inkomen rond moet komen daalde ook licht.Van elke tien minderjarige kinderen met armoederisico hadden er ruim 5 een niet-westerse migratieachtergrond, bijna 1 een westerse migratieachtergrond en bijna 4 een Nederlandse achtergrond.
De lage-inkomens grens wordt berekend via een koopkrachtbedrag dat jaarlijks wordt gecorrigeerd. In 2019 lag de grens voor een alleenstaande op netto 1 090 euro per maand. Voor een paar zonder kinderen was dat 1 530 euro, en met twee minderjarige kinderen 2 080 euro. Voor een eenoudergezin met twee minderjarige kinderen bedroeg de grens 1660 euro.
Lees meer