Armoede: Volgens cijfers SCP leeft zes procent in armoede, Stichting Voor Elkaar Zwolle spreekt over 22 procent

Hoeveel mensen moeten daadwerkelijk de broekriem aanhalen? Dat is de vraag
Hoeveel mensen moeten daadwerkelijk de broekriem aanhalen? Dat is de vraag
Foto: Pixabay

Er zit een enorm verschil tussen de cijfers van het SCP en de Zwolse stichting Voor Elkaar. Daar waar het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) het heeft over zes procent van de bevolking dat in armoede leeft heeft Stichting Voor Elkaar het over 22 procent (verborgen) armoede. Het verschil zit er in waar naar gekeken wordt.

Het SCP heeft onlangs de armoede in Nederland in kaart gebracht en komt met bijna 1 miljoen armen in Nederland. Deze zes procent zou voor Zwolle betekenen dat 7500 mensen in armoede zouden leven. Stichting Voor Elkaar, dat zich dagelijks bezighoudt met deze problematiek, komt op 22 procent van de huishoudens.

Armoede

Het verschil zou kunnen bestaan uit het feit dat het SCP het begrip armoede heeft herijkt. Er is geïnventariseerd hoeveel mensen te besteden hebben. Stichting Voor Elkaar kijkt naar de schulden die de mensen hebben. Volgens de meest recente cijfers van de stichting hebben maar liefst 12.000 huishoudens te maken met drie of meer incassotrajecten bij drie of meer schuldeisers. Daar en tegen is het SCP uitgegaan van het begrip ‘niet-veel-maar-toereikendbudget’ (NVMT). Dat bedraagt voor een alleenstaande 1139 euro per maand. Hierin is het budget voor basisbehoeften – voeding, kleding en wonen – aangevuld met een minimum voor ontspanning en sociale participatie. Voor een paar zonder kinderen is het NVMT 1550 euro en voor stellen met een kind 1850 euro per maand.

NVMT

Aan de hand van deze uitgangspunten kwam in 2016 een arm huishouden 2300 euro per jaar tekort ten opzichte van het niet-veel-maar-toereikendcriterium. Voor 2015 lag het op ongeveer 1700 euro per jaar. Een mogelijke verklaring voor de stijging, aldus het SCP, is dat de economische groei heeft geleid tot uitstroom uit de armoede van mensen met een klein tekort, terwijl de ‘achterblijvers’ in de armoede een groot tekort hebben.

Lees ook:

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen