Armoede in Zwolle: 12.000 gezinnen in de problemen

Het probleem van armoede is groter dan men denkt
Het probleem van armoede is groter dan men denkt
Foto: Pixabay

In Zwolle is veel verborgen armoede. Zo hebben maar liefst 12.000 huishoudens te maken met drie of meer incassotrajecten bij drie of meer schuldeisers. Dat is 22% van alle Zwolse huishoudens.

Nog eens 17.000 huishoudens (31%) lopen risico op financiële problemen. Om aandacht te vragen voor armoede in Zwolle houdt stichting Voor Elkaar van 14 tot en met 21 oktober de Week van de Armoede. In deze week, rondom de Wereld Armoededag op 17 oktober, wordt aandacht gevraagd voor verborgen armoede in de stad. Een thema waar de stichting zich dagelijks mee bezig houdt bij haar project SchuldHulpMaatje.

Samen lukt ‘t

Voor Elkaar Zwolle houdt in de Week van de Armoede diverse activiteiten en acties. Zo doen meerdere Zwolse basisscholen mee met een inzamelingsactie van producten, die bestemd zijn voor de Voedselbank. Ook wordt er in veel kerken aandacht besteed aan het onderwerp armoede. Op donderdag 18 oktober organiseert de stichting een inspiratieavond. Vanuit het project JobHulpMaatje vindt er een evenement voor werkzoekenden plaats, in samenwerking met de Stadkamer, ArboPositief en de GiftCity.

Armoede in Zwolle

Door allerlei redenen (bijvoorbeeld een laag inkomen, grote uitgaven, baanverlies of relatiebreuk) kan rondkomen moeilijk worden. En soms ontstaan er zelfs schulden. “Trek bij zorgen of twijfels vooral aan de bel,” moedigt Henk Woertink van de stichting aan. “Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. En dat is helemaal niet gek; je hoeft je niet te schamen. Geldzorgen komen vaker voor dan je denkt. Samen krijg je weer inzicht en vind je oplossingen!” Er is veel armoede in Zwolle. Maar liefst 12.000 huishoudens hebben te maken met 3 of meer incassotrajecten bij 3 of meer schuldeisers. Dat is 22% van alle Zwolse huishoudens. Nog eens 17.000 huishoudens (31%) lopen risico op financiële problemen.

Stichting Voor Elkaar Zwolle

Voor Elkaar Zwolle helpt met 60 opgeleide vrijwilligers jaarlijks zo’n 200 stadsgenoten bij het project SchuldHulpMaatje. De stichting werkt samen met andere Zwolse organisaties binnen Op Orde, voor alle hulp rond geldzorgen. Naast het project SchuldHulpMaatje is de stichting actief met de projecten JobHulpMaatje en ParticipatieMaatje, waar stadsgenoten ondersteund worden die vast (dreigen te) lopen op het gebied van werk(loosheid) en integratie. Opgeleide vrijwilligers trekken korte of langere tijd met iemand op, met het doel dat hij/zij weer perspectief heeft en zelfstandig verder kan.

Kijk voor meer informatie op de website

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen