Waterschappen waarschuwen dat regenbuien voor massale vissterfte kunnen zorgen

Foto: Pxhere

Vissen kunnen massaal het loodje leggen door hoosbuien. Waterschappen waarschuwen dat mensen niet zelf dode vissen uit beken, vijvers en slootjes moeten halen, want daardoor komen de vissen nog verder in moeilijkheden. De Waterschappen nemen maatregelen als ze een melding krijgen van naar zuurstof happende of dode vissen.

Door een fikse regenbui spoelt vuil, zoals hondenpoep, van de kurkdroge straten in het water, zeggen de Waterschappen. Sommige riolen kunnen ook een grote hoeveelheid regenwater ineens niet aan. Ze stromen dan over en lozen ongezuiverd water in een vijver of sloot. Dat zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte in het water heel snel zakt.

Veel water staat door de droogte heel laag en is door de hitte flink opgewarmd en zuurstofarm. Als er dan ook nog eens een flinke hoeveelheid vies water bij komt ontstaat vissterfte door gebrek aan zuurstof. In sommige gebieden al massaal vissen gestorven door gebrek aan zuurstofrijk water.

Sportvissers helpen de waterschappen om vissen naar beter water over te zetten als dat mogelijk is. De sportvisserij heeft daarvoor speciale spullen. Zomaar vissen vangen zorgt voor verstoring van de bodem, waardoor het water troebel wordt en nog meer vissen doodgaan. Waterschappen proberen het zuurstofgehalte in het water te verbeteren. De Waterschappen ruimen ook dode vissen op.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen