Gemeente investeert in betere presentatie geschiedenis van Zwolle

Foto:

ZWOLLE – De gemeente Zwolle is bereid eenmalig te investeren in de verbetering van de presentatie van de geschiedenis van de stad.

Het cultuurhistorische verhaal van Zwolle zal vanaf 1 januari ‘verteld’ worden door een nieuwe organisatie – de Stichting Allemaal Zwolle – die dan de taken van het Stedelijk Museum Zwolle (SMZ) overneemt. De gemeente wordt eigenaar van de gebouwen van het Stedelijk Museum aan de Melkmarkt.

Startkapitaal

Met de aankoop van deze gebouwen– het Drostenhuis uit 1551 en de aangrenzende nieuwbouw – is een investering van € 1,2 miljoen gemoeid. De nieuwe Stichting Allemaal Zwolle krijgt daarnaast een startkapitaal mee van € 950.000 dat vooral bestemd is voor het ontwikkelen van nieuwe, eigentijdse en laagdrempelige presentatievormen, zoals interactieve installaties.

Allemaal Zwolle komt onder regie te staan van het Historische Centrum Overijssel (HCO). De nieuwe stichting zal, onder leiding van de directeur van het HCO, intensief gaan samenwerken met de Fundatie, de Grote Kerk, Waanders in de Broeren en tal van cultuurhistorische organisaties in de stad. Aan de Melkmarkt wordt een nieuwe ‘belevingscentrum’ ingericht over de geschiedenis van de stad. Daarnaast wil Allemaal Zwolle op tal van historische plekken in de stad activiteiten gaan ontplooien.

Netwerkorganisatie

De overdracht van taken van het Stedelijk Museum naar Allemaal Zwolle vloeit voort uit een onderzoek uit 2015 naar de verbetering van de cultuurhistorische aantrekkelijkheid van de (binnen)stad. De uitkomst daarvan was dat deze het meest gebaat is bij de oprichting van een nieuwe, kleine netwerkorganisatie onder regie van het HCO, in plaats van de instandhouding van de huidige Stichting Stedelijk Museum Zwolle.

De gemeente zal de jaarlijkse subsidie aan het SMZ per 1 januari beëindigen. Een aantal medewerkers van het SMZ zal voor Allemaal Zwolle gaan werken. Door de overnamesom van de gebouwen wordt het bestuur van het SMZ in staat gesteld een sociale regeling te financieren voor de medewerkers voor wie in de nieuwe organisatie geen plaats is.

De gemeenteraad van Zwolle neemt binnenkort een beslissing over dit voorstel van het college van burgemeester en wethouders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen