Nog twee weken voor de invoering van diftar in Zwolle: nog gauw even afval wegwerken

Foto: Redactie

Het nieuwe jaar nadert met rasse schreden en vanaf volgend jaar voert Zwolle diftar in voor grijs afval. Dat betekent dat  iedere keer als de ondergrondse container wordt geopend de kassa van de ROVA begint te rinkelen. En reken er maar op dat iedere kaarthouder (dus adres) een afvalprofiel heeft.

Officieel is niet bekend hoelang de ROVA de adressen monitort op een afvalprofiel. Volgens de gemeente Zwolle is dat sinds 1 april 2022 toen de afvalstoffenverordening 2022 van kracht is geworden. Daarvoor, tussen 2012 en 2018, sinds de invoering van de milieupas als toegangscontrole van de grijze containers is ook al ‘meegekeken’. In 2018 werd de AVG (Algemene Verordening Gegegevensbescherming) ingevoerd en dit stond niet toe dat persoonsgegevens werden verwerkt.  ”Op dat moment is ROVA gestopt met het bijhouden van de stortingen per adres en weten wij dus niet hoeveel een individueel huishouden aan restafval heeft aangeboden”, zegt een woordvoerder van de gemeente Zwolle. Maar sinds april van dit jaar was een van de doelen ‘het verzamelen van de stortgegevens om aan het eind van het jaar de hoogte van het variabele tarief te kunnen bepalen’.

Afvaltoerisme

Tussen de regels door valt te lezen dat de ROVA van iedere pashouder weet welk stortprofiel een ‘pashouder’ heeft en als er na 1 januari forse afwijkingen zijn dan gaat wellicht de ROVA zich achter de oren krabben. Stel dat een pashouder tot 1 januari twee keer per maand in de ondergrondse container stort en volgend jaar eens in de drie maanden, dan zijn er twee mogelijkheden: of de pashouder is zeer goed gaan scheiden of er is mogelijk sprake van afvaltoerisme.

Wie na 1 januari grijs afval in de ondergrondse container stopt moet de portemonnee trekken. Huishoudens betalen een vast tarief van 233.77 euro voor een eenpersoonshuihouden en 250.57 euro oor een meerpersoonshuishouden. Daar komen dan de stortingen bij waarbij 1.70 euro moet worden betaald voor een container met een opening van zestig liter, tachtig liter gaat 2.30 euro kosten.

Mensen met een krappe beurs krijgen kwijtschelding van een deel van het vaste tarief.

Het idee achter diftar is dat het college van b en w denkt dat als mensen bij het storten van afval in de ondergrondse container gaan denken dat het geld kost. Iedere keer dat de klep wordt geopend wordt het besef om afval nog beter te scheiden van groen, papier, glas en PMD groter. Uiteindelijk wil men terug van zo’n 180 kilo naar 30 kilo restafval. Daarbij kan er ook nog worden gestort bij het milieustation van de ROVA. Hiervoor geldt een maximum van 500 kilo om gratis te storten. Ook wordt grof huisafval een keer per jaar gratis opgehaald.

Lees ook

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen