Zwemmen in rivieren? Duiken van bruggen? Springen in sluizen? Levensgevaarlijk!

Springen van bruggen is levensgevaarlijk
Springen van bruggen is levensgevaarlijk
Foto: Pixabay

De temperaturen gaan de komende week weer tot tropische waarden. Wie gaat zwemmen doet er heel verstandig aan om het veilig te houden. Zwem dus niet in rivieren, duik niet van bruggen of spring niet van sluizen. Het is levensgevaarlijk.

Hou het dus veilig en ga zwemmen waar het mag zoals de Wythmenerplas of de Milligerplas. In de Agnietenplas heerst momenteel zwemmersjeuk. Maar in plaats van de veilige plekken gaan veel kinderen bijvoorbeeld zwemmen in de IJssel, in de Katerveersluis of springen van de Twistvlietbrug in het Zwarte Water. Het is niet alleen verboden, maar ook nog heel gevaarlijk.

Gevaar

Het gevaar schuilt alleen op, maar ook onder water. Een sprong van de Twistvlietbrug kan een klaplong veroorzaken of botbreuken omdat de brug hoger is dan iedereen denkt. De bodem van de Katerveersluis is van beton en voorwerpen op de bodem kunnen lelijke snijwonden veroorzaken. Het is levensgevaarlijk te gaan zwemmen in de IJssel. Het is niet alleen de scheepvaart zelf, maar ook de onderstroom die vrachtschepen veroorzaken. Daarbij heeft de schipper geen zicht op zwemmers. Ook zijn stromingen en draaikolken in rivieren zoals de IJssel en het Zwarte Water nog altijd veel sterker dan zwemmers.

Zorgen

Wijkbeheerder stadsdeel West Ilse Bloemhof: “Kinderen zien het gevaar niet en gebruiken de bruggen of bijvoorbeeld de Katerveersluis in Spoolde als een klimattractie. Het is een uitdaging om aan je vrienden te laten zien dat je van een grotere hoogte durft te springen. Ik maak mij ernstig zorgen. Uit navraag blijkt dat ouders wel weten waar ze zwemmen, maar daar zelf niet bekend zijn en dus ook niet weten dat het onveilig is. Ouders doen er goed aan hun kinderen te vragen waar zij zwemmen en of dit een veilige omgeving is.”

Verboden

Bij de Katerveersluizen staat een bord waarop de jeugd kan zien dat het verboden is om te zwemmen in de vaargeul van rivieren en kanalen, in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken van schepen. Maar ook is het verboden bij een brug, sluis, stuw of ballenlijn en dat geldt ook voor routes van veerponten en in en rond havens.

Veilig zwemmen

Veilig zwemmen in natuurwater kan in Zwolle in de zwemplassen? Maar ook in het Openluchtbad, zwembad de Vrolijkheid, in Stadshagen in het overdekte bad Bubbels Bewegen en in de drie zwembaden van op de campus van Windesheim.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen