De verdwenen kaak van Thomas a Kempis

De kaak van Thomas a Kempis is opgespoord door de Zwolse historische vereniging
De kaak van Thomas a Kempis is opgespoord door de Zwolse historische vereniging
Foto: Eigen foto

Het raadsel van de verdwenen kaak van Thomas a Kempis is opgelost door de historische vereniging Zwolle. Zij zijn naar Frankrijk afgereisd om de kaak te zien.

Het was een jarenlang mysterie: waar was de kaak gebleven van Thomas a Kempis. Lang bestuderen van alle feiten wees de Zwolse historische vereniging richting Frankrijk. Historica Lydie van Dijk heeft bewijs gevonden dat de kaak in een klooster in Zuid-Frankrijk ligt.

Reisverslag

Een reisverslag van de Ierse wetenschapper Sir Francis Richard Cruise, die in 1887 Zwolle bezocht om de beenderen van Thomas a Kempis te bekijken, wees haar naar de Abdij van Solesmes nabij Le Mans. “Cruise beschrijft dat de kaak in 1847 als relikwie naar Frankrijk is gebracht. Daarvoor zijn in Zwolle en de Franse abdij documenten opgesteld.”

Onomstotelijk

Die documenten, en foto’s van de vermeende kaak, heeft Van Dijk nu opgespoord. “Na jaren mailen met de abdij kreeg ik onlangs eindelijk bericht”, vertelt ze. “Het bewijs is voor mij onomstotelijk.” Van Dijk hoopt dat nu eindelijk een reconstructie kan worden gemaakt van de schedel van Thomas a Kempis, iets dat in 2011 mislukte zonder de kaak.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen