Dierenleed en criminaliteit: wildlife crime is big business

De goudvink is een zeer gewilde vogel voor stropers
De goudvink is een zeer gewilde vogel voor stropers
Foto: Pexels

Landschap Overijssel, politie, jachtopzieners, NVWA en andere groene boa’s gaan de strijd aan tegen illegale vogelhandel. Wildlife crime is een handel vol dierenleed en criminaliteit

Stroperij in Nederland is nog steeds een probleem. Waar het vroeger om een haas of een ree voor eigen maaltijd ging, gaat het tegenwoordig om professionele vogelhandel waar veel geld mee verdiend wordt. Zo werden er steeds meer zogeheten mistnetten gevonden. Dit zijn fijnmazige netten waarmee wilde en beschermde vogelsoorten, zoals putters, sijzen en goudvinken worden gevangen. Doel van deze illegale praktijk, is om de dieren te verhandelen. Landschap Overijssel werkt in dit onderzoek samen met politie, NVWA en andere partners om stropers op te sporen.

‘Big business’

“Wildlife crime is in heel Europa een item. Of je het nu hebt over stropers die wild afschieten voor grootschalige consumptie of juist deze vogelvangst. Het is big business, waarachter veel dierenleed schuilgaat”, zegt Rick Staudt, terreinbeheerder en boa bij de Landschap Overijssel. Heel de wereld kampt met een biodiversiteitsprobleem. Er is een enorm verlies aan dierensoorten en de mens heeft daar grote invloed op.”

Dierenleed

Milieuagent Michael Volder schetst hoe dat leed er onder meer uitziet; “Om van een wild gevangen vogel een legale vogel te maken, moet je het dier ringen. Dat gebeurt normaal gesproken als ze net uit het ei zijn gekropen. Anders krijg je de ring niet om het pootje. Om een illegaal gevangen vogel ‘om te katten’ worden pootjes gebroken of eerst bevroren om het te kunnen breken. Op die manier lukt het criminelen om later een vogel alsnog te ringen. Veel vogels gaan dood door stress. En dat allemaal vanwege financieel gewin, want voor een putter pakt iemand misschien wel negentig euro. Bijvangst zoals koolmezen, ijsvogels en mussen gooien ze weg.”

Het gezamenlijke strafrechtelijke onderzoek begon met de vondst van vangnetten in het buitengebied. Bij twee zoekingen werden vervolgens 96 levende vogels gevonden, 100 meter aan mistnetten, 40.000 euro cash en vuurwapens gevonden. Uit dit onderzoek kwamen weer andere milieuonderzoeken voort, die leidden naar nieuwe verdachten en vanglocaties.

De samenwerking tussen alle partijen werkt goed, omdat alle kennis en kunde wordt gebundeld. Zo hebben groene boa’s en jachtopzichters veel kennis van het natuurgebied, vogels en stroperij. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weet veel over het ringen van vogels en de handel in dieren. De politie is er voor de inbeslagnames, vorderingen, kennis op het gebied van wapens en munitie.

Korte lijntjes

Rick Staudt: “De lijnen zijn kort. Doordat je elkaar makkelijk en snel vindt en weet waar expertises liggen, kun je vlug handelen om erger leed te voorkomen. Daarnaast kun je ook een flinke vuist tegen criminaliteit maken. Door de samenwerking kunnen groene boa’s bij grote onderzoeken overal in de provincie optreden. Voorheen waren we vooral gebonden aan het natuurgebied waar we verantwoordelijk voor zijn.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen