Waterschap Drents Overijsselse Delta zoekt met bewoners dijkversterking tussen Zwolle en IJsselmuiden

Foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WODD) wil de dijk tussen Zwolle en IJsselmuiden versterken en gaat samen met bewoners en bedrijven uitzoeken wat voor iedereen de beste manier is. In 2029 moet de schop in de grond.

De dijk tussen Zwolle en IJsselmuiden beschermt polder Mastenbroek tegen hoogwater vanaf de IJssel en tegen de gevolgen door storm vanaf het IJsselmeer. Bestuurslid Hans Wijnen: “We kennen een roerige en lange geschiedenis met de strijd tegen het water in polder Mastenbroek. Het werken aan sterke dijken gaat altijd door, zeker met de toenemende extremen in het weer. De buien die waren voorspeld voor 2050 vallen nu al en de kans op extreem hoogwater en grote storm neemt toe. Dat betekent plannen maken en vooruit werken, zodat het gebied ook in de toekomst wordt beschermd tegen overstromingen. Beter op tijd anticiperen dan achteraf repareren.”

Op zoek naar de beste oplossing

De IJsseldijk moet voor een groot deel worden versterkt, omdat die niet voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen. Zo is de dijk bij hoogwater niet overal hoog of stabiel (sterk) genoeg én kunnen er kanaaltjes onder de dijk ontstaan die zand meevoeren en het begin van een kwetsbare plek kunnen zijn. Het komende half jaar verzamelt het waterschap mogelijke oplossingen om de dijk te versterken. Daarvoor wordt veel onderzoek gedaan en worden gesprekken met inwoners en bedrijven gevoerd. Daarna worden de verschillende oplossingen verder onder de loep genomen. In 2026 besluit het bestuur van het waterschap welke oplossing de voorkeur heeft: het zogeheten voorkeursalternatief. Deze oplossing wordt daarna verder uitgewerkt tot een concreet plan voor de dijkversterking. Vanaf 2029 gaat de schop in de grond.

Startbijeenkomst op maandag 22 januari

Tijdens een startbijeenkomst vertelt het projectteam waarom en op welke locaties dijkversterking nodig is, wat er met de dijk aan de hand is en hoe het waterschap bewoners en belanghebbenden gaat betrekken. De inloopbijeenkomst wordt gehouden op maandag 22 januari in Multifunctioneel Centrum de Toekomst in Wilsum. Bewoners aan de dijk en overige geïnteresseerden kunnen tussen 16.00 – 18.00 uur óf 19.00 – 21.00 uur binnenlopen

Met het startdocument Dijkversterking Mastenbroek-IJssel kondigt het waterschap het begin van het project aan. Hierop kan worden gereageerd tot en met maandag 19 februari.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen