Hoogwaterpiek volgens waterschap Drents Overijsselse Delta is nog niet bereikt: natte Kerst in het vooruitzicht

Foto: Redactie

Geen witte, maar een natte kerst dit jaar.  Het water staat hoog en stijgt de komende dagen nog verder door veel regen en een harde westenwind. Waterschap Drents Overijsselse Delta moet de handen uit de kerstmouwen steken om de grote hoeveelheid water veilig af te voeren. De hoogwaterpiek is nog niet bereikt. 

Een sterkte westenwind en heel veel neerslag zetten kerstpiek op waterstanden. De verwachting is dan ook dat er nieuwe hoogwaterpiek in het voorzicht is, dit weekeinde. De grondwaterstanden zijn door de vele neerslag in oktober en november nog steeds erg hoog en stijgen door naar uitzonderlijke hoogte. De waterpeilen reageren snel op nieuwe neerslag en daarom moet het  water snel worden afgevoerd om wateroverlast te voorkomen.

Door de harde westenwind van donderdag wordt water vanaf het IJsselmeer via de IJssel richting Zwolle opgestuwd, daarom is het lastiger om water af te voeren. De gemalen draaien op volle toeren, maar vanwege het hoge water staan ook de uiterwaarden vol. Dit is ook de reden dat inspecteurs van het waterschap overuren maken om de dijk te controleren. Daarbij wordt ook gelet op bevers die zijn op zoek naar een drogere plek. Als bevers te diep in de dijk graven kan dat de dijk instabiel maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen