Rookvrije generatie: verkoop van tabak en vapes nog verder aan banden

Het wordt de roker flink moeilijk gemaakt om tabak te kopen
Het wordt de roker flink moeilijk gemaakt om tabak te kopen
Foto: Pixabay

De verkoop van tabak en vapes gaat verder aan banden. Supermarkten mogen met ingang van juli geen tabak meer verkopen. Daarna volgen ook de benzinepompen zodat alleen nog gemakszaken overblijven.

Staatssecretaris Van Ooijen: “De rookvrije generatie komt met het verkoopverbod in supermarkten weer een belangrijke stap dichterbij omdat beginnen met roken door jongeren moeilijker wordt. Stoppen met roken en het volhouden daarvan wordt makkelijker. Per saldo betekent deze maatregel dat het aantal verkooppunten van rookwaren in Nederland flink afneemt van zo’n 10.000 naar circa 4.400. En dat is heel goed nieuws als je bedenkt dat roken in Nederland nog steeds leidt tot zo’n 19.000 doden en heel veel ziekte en persoonlijk leed. Elk jaar weer.”

In 2023 is het online verkoopverbod ingevoerd voor tabaksproducten en vapes. Dit jaar komt het verkoopverbod in supermarkten daar bovenop. In 2030 komt er een einde aan tabaksverkoop bij benzinepompen. Sigaretten mogen dan alleen nog maar in speciaalzaken en zogenaamde gemakswinkels worden verkocht. Vanaf 2032 mogen alleen tabaksspeciaalzaken nog tabak verkopen.

Sinds 1 april is ook de accijns op sigaretten en shag omhoog gegaan. Een pakje sigaretten van 20 stuks kost 11.10 euro en voor een pakje shag moet 24,62 worden afgerekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen