Zwolle verleent Felyx een vergunning voor het verhuren van 300 deelscooters en 300 deelfietsen

Felys-scooters in Zwolle
Felys-scooters in Zwolle
Foto: Eigen foto

Felyx gaat in Zwolle door met de verhuur van deelscooters en -fietsen in de stad. Als er veel gebruik van gemaakt wordt kan worden uitgebreid naar maximaal 500 scooters. De vergunning geldt tot 1 januari 2026.

Dit besluit komt voort uit het Zwolse streven naar duurzame mobiliteit en het verminderen van verkeersdruk in de stad. Want met de groei van het aantal inwoners, forensen en bezoekers neemt de druk op de beschikbare ruimte in de stad toe. Om de leefbaarheid en bereikbaarheid te verbeteren, stimuleert Zwolle vormen van deelmobiliteit. Dit biedt een alternatief voor traditioneel autogebruik en draagt bij aan klimaatdoelen.

Deelvoertuigen in Zwolle

Deelvoertuigen, zoals elektrische deelscooters en (elektrische) deelfietsen, maken deel uit van dit concept. Op dit moment biedt Felyx al deelscooters aan in Zwolle. Met de nieuwe vergunning kan Felyx de dienstverlening nu uitbreiden van 150 naar maximaal 500 deelscooters en ook starten met de dienstverlening met 300 deelfietsen. Deelfiets Nederland krijgt geen vergunning voor een kleinschalig initiatief in de openbare ruimte. Wel blijft dit bedrijf deelfietsen aanbieden aan bedrijven en scholen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de ondergrondse fietsenstalling bij het NS-Station.

Microhubs

Zwolle werkt aan een plan voor vaste parkeerplekken voor deelscooters en deelfietsen, zogenoemde ‘microhubs’. Daarmee wil de gemeente de regie voor het parkeren van deelvoertuigen versterken en overlast door vrij geparkeerde deeltweewielers in de openbare ruimte tegengaan. De gemeente maakt afspraken met Felyx over een uitbreiding van het aantal deelscooters op basis van een stappenplan. Hierdoor blijft de uitbreiding steeds in balans met de hoeveelheid beschikbare parkeerplekken. De gemeente verwacht dit najaar het plan voor microhubs klaar te hebben.

———-

Het nieuws van Zwolle.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op zwolle.nieuws.nl bel dan: Serge Klaassen voor de prijzen en mogelijkheden 06-36455297. Tip de redactie via [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen