Nieuwe MTB-rondje Westerveldsebos is op z’n minst: ‘best pittig’ te noemen

Foto: MTB-route Westerveldsebos

De nieuwe MTB-route in het Westerveldsebos is sinds vandaag open. De route is een kleine kilometer langer dan de ‘oude’, maar is op zijn minst best pittig te noemen. De vernieuwde route kent een aantal korte maar hele pittige klimmetjes en de men is er zelfs in geslaagd om een heuse haarspeldbocht in het parkoers te leggen.

Maanden is er hard gewerkt om een nieuwe route in het Westerveldse bos neer te leggen en het mag gezegd worden: missie geslaagd. Wie in het verleden licht of matig getraind de berg op fietste kon op de fiets blijven zitten. Maar dat is nu totaal anders, de route is langer maar ook een stuk zwaarder geworden.

Het hangt er een beetje vanaf waar het startpunt ligt van de route. Vanaf de parkeerplaats aan de Kolkweg (Aa-landen) of vanaf het fietspad Langenholterdijk (vanuit de Holtenbroek/Stadshagen). Vanaf de parkeerplaats begint het met de oude paden slingerend door het bos tot aan de Langenholterdijk. Dat is het startpunt van het eigenlijke Westerveldsebos en daar begint het direct lastig te worden. Nog steeds is er de keuze om de klim te nemen naar het uitzichtpunt en voorheen kon daar de track worden opgepakt. Dat stukje van het parkoers is eruit gehaald, verstandig genoeg omdat het er vaak druk was met wandelaars. Het punt om de track op te pakken ligt net iets verder. De mountainbikers die de route volgen krijgen het oude deel, dat ook al best pittig is, voor de kiezen. Met enkele verrassend steile klimmetjes is het lastig, maar niet overkomelijk.

Nieuw deel parkoers

Waar voorheen het 10 procent klim een paar honderd meter beklommen moest worden, tot het uitzichtpunt, gaat de nieuwe route vrijwel direct naar links. Kan niet missen, er staan grote borden om de fietser hierop te attenderen. Het is dus fors aanzetten om gelijk linksaf te slaan en ook hier is het redelijk steil. Voor de stuurkunstenaars een makkie, wie er wat meer moeite mee heeft blijft het lastig. Het parkoers slingert en kent korte knijpende bochten wat vooral oplettendheid vergt. Ook een aantal sprongetjes maakt de route meer dan uitdagend. En het was al behoorlijk druk met mountainbikers om de route uit te proberen. Sommige al meer ervaren rijders knalden over de track. Een mountainbiker van Swolland moest even wachten op zijn maatje die achter was gebleven. Waarschijnlijk heeft hij op een steil klimmetje van de fiets gemoeten. Hij had een aantal zaterdagen geholpen en grijnsde dat het een best pittig rondje was. ”Als je de route drie keer doet dan heb je het wel gehad.”

Haarspeldbocht

Het mooie van de route is dat er zelfs een haarspeldbocht in zit. Kort omhoog en kort draaiend naar links. Een getrainde mountainbiker zou er om lachen, maar de minder ervaren fietsers moeten dan toch even van de fiets. Op diverse plekken wordt gewaarschuwd voor en steile afdaling en dat is niet voor niets. De afdalingen zijn behoorlijk steil en worden gevolgd door een bocht, wat dus behoorlijk wat stuurmanskunst vergt. Op sommige plekken is de oude route nog te herkennen, maar omdat het verder op de route ligt is het lastiger. Vooral het klimmetje voor het bruggetje, dat overigens is verlengd. Het bruggetje moet op snelheid worden genomen, doe je dat niet dan lig je eraf. Zo simpel is het. Het laatste stuk naar de parkeerplaats is de oude route. Wie op de parkeerplaats is gestart heeft de kleine vier kilometer erop zitten, voor de anderen mag nog even slingeren door het bos.

Conclusie

De eerste kennismaking met de vernieuwde route is prettig, maar is zeker een stuk zwaarder dan de oude. Het is dan ook aan te bevelen om met name het stuk op de berg te verkennen. Men is er in geslaagd om een attractieve route aan te leggen die niet na een paar keer rijden verveelt. En natuurlijk ligt er altijd nog de uitdaging op Strava voor de snelste tijd. Deze was eerder vandaag in handen van Harmen Michel in een tijd van 13.09 met een gemiddelde snelheid van 16.1 km/u. Inmiddels is die tijd vandaag ook al weer verbeterd door Gerben Kamphuis in 12.26 en Kevin Woldberg in 11.11, wat nu geldt als de snelste tijd,  gerekend vanaf 4 december

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen