Rossen de de Westerveldse bossen op ‘oude’ MTB-route

Het 'bruggetje' vergt enige behendigheid
Het 'bruggetje' vergt enige behendigheid
Foto: Redactie

De vrijwilligers van de MTB route Westerveldsebos gaan vandaag weer aan de slag om de nieuwe route verder vorm te geven. De redactie testte de nu nog huidige route even en haalde na twee jaar de mountainbike weer eens uit de schuur. Voor de wat minder ervaren mountainbikers is en blijft het Westerveldsebos best wel een uitdaging met leuke bochtjes in de singletracks, korte klimmetjes en dus ook korte afdalingen. Uitermate geschikt voor de redactie om het rondje te fietsen, zij het via de ‘pussyroute’.

Wie vanuit de stad komt zal gelijk linksaf slaan de klim op. Daar worden de benen even flink getest. De aangegeven route volgt gaat linksaf over een singletrack, maar gewoon naar boven klimmen is ook een optie. Nadat de beenspieren zijn getest wordt vanaf boven toch wel wat stuurmanskunst gevraagd. De track slingert tussen de bomen door en het hoogteverschil maakt een stuurfoutje mogelijk. De kleine sprongetjes kunnen vermeden worden omdat er escapes zijn. De redactie doet het verstandig genoeg rustig aan en geniet van de omgeving. Een groepje beginnende mountainbikers krijgt les in het bos  met het onderdeel remmen. Dat blijkt echt wel essentieel te zijn. De vingers aan de remmen is een noodzaak. Na een paar honderd meter is daar een kort steil klimmetje waar je verstandig moet schakelen om boven te komen, direct gevolgd door het ‘bruggetje’.  Hij is heel smal en vergt stuurmanskunst, net als de afdaling die volgt. Een flink aantal kombochten maken het spannend tot aan de parkeerplaats. De laatste kilometer is vlak. Wie vanaf de parkeerplaats start krijgt dit als eerste voor de kiezen.

Het is best opvallend hoeveel mountainbikers op de vrijdag namiddag rondrijden in het Westerveldsebos

Aan het begin van de tweede ronde flitst een ervaren(er) mountainbiker voorbij en is no-time uit het zicht verdwenen. Waar de redactie nog even dacht te kunnen volgen blijkt dit onmogelijk. Aan het einde van de klim komt de man van de andere kant en draait de singletrack op. Opnieuw de deceptie, hij blijkt onnavolgbaar en verdwijnt in luttele seconden tussen de bomen. De track begint al snel te automatiseren, maar de sprongetjes worden zorgvuldig vermeden door er omheen te sturen. Het korte klimmetje, even behendig schakelen en ook het ‘bruggetje’ lukt nu wél. Dan blijkt dat dat het toch wel oppassen is. Een meisje van het beginnersgroepje ligt met tranen in de ogen op de grond. Bij navraag lijkt het goed te gaan met haar en er is voldoende hulp. Ook de kombochten krijgen herkenning en de behendigheid begint ook weer te komen. Het laatste stukje doortrappen en de tweede ronde zit er op.

Nieuw rondje

Inmiddels wordt er dus hard gewerkt om de nieuwe route te realiseren. Daardoor wordt het rondje ongeveer met de helft langer. Nu nog is de route zo’n drie kilometer. De meest ervaren mountainbikers hebben een slordige zes minuten nodig voor het hele rondje, wie wat minder ervaren is kan rekenen op zijn minst 12 minuten nodig te hebben voor een rondje. Het is wel zo dat mountainbiken in het Westerveldsebos aan het begin van de avond nog even kan. Voor veel mensen begint de route vanaf de parkeerplaats aan de Kolksteeg, maar ook vanaf Westerveldse kolk kan de route worden opgepakt.

Lees ook

De huidige route

De nieuwe route

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen