Politierechter legt vooral taakstraffen op aan verdachten ongeregeldheden boerenblokkade in Zwolle

Politierechter legt vooral taakstraffen op
Politierechter legt vooral taakstraffen op
Foto: Pixabay

Voor hun rol tijdens de ongeregeldheden rondom de boerenblokkade van het distributiecentrum van een supermarkt op maandag 4 juli in Zwolle, hoodren vijf verdachten een strafeis van het Openbaar Ministerie en de uitspraak van de politierechter. Het gaat om mannen uit Zwolle, Doornspijk en Kampen.

Het vijftal moest zich voor de politierechter verantwoorden voor onder meer het in vereniging plegen van openlijk geweld, geweld tegen politieambtenaren en het negeren van een noodverordening.

Een 20-jarige man uit Zwolle, hoort 4 maanden gevangenisstraf, waarvan 2 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. Ook moet hij volgens de officier van justitie een boete van 410 euro voor het overtreden van de noodverordening betalen. De rechter legt hem een werkstraf van 120 uur op en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand, met de boete voor het overtreden van de noodverordening.

De tweede is een 37-jarige man uit Zwolle. Tegen hem eist het OM ook een gevangenisstraf van 4 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk: “Zodra demonstreren overslaat in ongegeneerd rellen tegen de politie, dan tolereren wij dit absoluut niet.”  De uitspraak van de rechter is een taakstraf van 120 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

Tegen een 23-jarige verdachte uit Kampen eist de officier van justitie, net als bij de vorige twee, OM een gevangenisstraf van 4 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk .De politierechter legt hem 120 uur taakstraf en 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf op.

Het OM eist tegen een 20-jarige man uit Zwolle een taakstraf van 120 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Die eis is lager dan de voorgaande drie, wegens persoonlijke omstandigheden van de verdachte. De rechter legt hem een taakstraf op van 120 uur, waarvan 40 voorwaardelijk.

Voor de laatste verdachte, een 28-jarige man uit Doornspijk, pleit de officier van justitie voor vrijspraak wat betreft het plegen van openlijk geweld. Zijn rol in de rellen is niet aangetoond. De rechter komt ook uit op vrijspraak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen