ZWOLLE - Terwijl veel mensen om middernacht van 31 december op 1 januari het (zoveelste) glas hijsen en elkaar gelukkig nieuwjaar wensen zijn er heel veel mensen die dat niet kunnen. Wat is de schaduwzijde van de jaarwisseling?
De jaarwisseling is een 'feestje' en op een dergelijk feestje vinden veel mensen dat alles moet kunnen en mogen. Er wordt voor bijna zeventig miljoen euro aan vuurwerk gekocht. Een deel wordt vanaf het moment van kopen afgestoken, het overgrote deel wordt netjes bewaard tot nieuwjaarsdag. Het moet immers een feest zijn om 0.00 op 1 januari.
Schaduwzijde
Maar dan de schaduwzijde. RTL Z heeft een poging gedaan om te becijferen wat de maatschappelijke kosten zijn. Vuurwerk levert veel schade aan privé-bezittingen. Verzekeraars hebben uitgerekend dat dit zo'n 14.3 miljoen euro is. Daarnaast worden vernielingen aangebracht in de openbare ruimte (even een prullenbak of brievenbus opblazen), daarbij lopen de kosten in grote steden al snel op tot enkele tonnen. En deze kosten worden verdisconteerd in de verzekeringspremie's
Menselijk leed
Maar dat is nog niet het ergste. Dat is menselijk leed. De jaarwisseling van 2016 op 2017 leverde 1 dode op, 472
gewonden, 2959 vernielingen en 1871 mishandelingen. De verwachting is dat dit afgelopen nacht niet anders was. En reken het leed dat hier achter schuil gaat, maar ook de kosten in de ziekenhuizen waar artsen en medisch personeel klaar moet staan om gewonden op te vangen en adequate hulp te bieden. De kosten per persoon kunnen uiteenlopen van enkele honderden euro's op de spoedeisende hulp tot tienduizenden euro's voor mensen die op de intensive care terechtkomen. Reken daarbij dat langdurig letsel, waardoor mensen in een revalidatiecentrum belanden kan 'al gauw' behandelkosten tot honderdduizend euro meebrengen Deze kosten zijn allemaal al verrekend in de ziektekostenpremie.
Hulpdiensten
Daarnaast zijn er natuurlijk nog de kosten van de hulpdiensten. Ambulancepersoneel,
politie,
brandweer zijn de meest in het oog springende mensen die met
oud en nieuw moeten werken. De extra kosten die er zijn om alleen al het personeel te betalen dat extra moet werken, de extra kosten als er uitgerukt moet worden. Een extra
ambulance die uit moet rukken kost 667,74 euro basistarief + 3,81 euro per km. Soortgelijke kosten zijn ook te rekenen als de brandweer of politie moet komen. Al deze kosten worden door de overheid verhaald op de bevolking.
Is het het waard?
Kortom: Het is onmogelijk te berekenen wat de kosten zijn van de jaarwisseling. Duidelijk is wel dat het in de honderden miljoenen moet lopen. Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid komt er niet uit. Wel is duidelijk dat de kosten meerdere keren bij de bevolking terecht komt en niet alleen bij de mensen die vinden dat ze vernielingen aan moeten richten, hulpdiensten moeten belagen terwijl ze aan het werk zijn of andere rottigheid uithalen en een 'feestje' verstieren.