De winter in Zwolle wordt hot! winters Zwolle in een sprookjesachtige stad

Een winter vol activiteiten in Zwolle
Een winter vol activiteiten in Zwolle
Foto: Zwolle Unlimited

Zwolle wordt in de wintermaanden omgetoverd tot lichtjesstad met theaterroutes, concerten en vele andere kunstzinnige en culturele activiteiten. Kunst en cultuur, shopping en horeca in een sprookjesachtige stad. Dat is WintersZwolle.

De vele café- en restauranthouders, hotelhouders, winkeliers en kunst- en cultuurorganisaties in Zwolle slaan de handen ineen om Zwolle aantrekkelijk te maken voor de Zwollenaren en voor publiek van buiten de stad. WintersZwolle behelst de periode van 6 december tot en met 8 januari. Festivalplatform Zwolle Unlimited verzorgt de marketing van Winters Zwolle.

Van IJsbeelden tot Midwinterspooktocht

Kom griezelen tijdens de theatrale Midwinterspooktocht Wodan en het dodenleger Sla de benen uit bij het IJsbeeldenfestival of dans het dak eraf tijdens het Kerstival in de Zwolse cafés. Ga met je kids naar het Sprookjesfestival of loop de lichtbeeldenroute door het historische centrum. Bezoek de Kerstmarkt met daarbinnen een Kunst- en Creatiefmarkt; eet met vrienden of familie een heerlijk hapje in één van de gezellige restaurants die Zwolle rijk is, bezoek het grote assortiment winkels, waaronder de bijzondere boekenkerk Van der Velde Boeken. Bewonder kunst van uiteenlopende kunstenaars in het gloednieuwe museum Anno of het welbekende Museum de Fundatie. Bekijk welke te gekke voorstellingen en concerten er zijn in Zwolse Theaters, Hedon, Filmhuis Fraterhuis of Pathé of nog ergens anders. Woon je niet in Zwolle? Regel bijtijds een overnachting in een sfeervol hotel of B&B om nog langer te kunnen genieten!

Lichtbeeldenroute

7 december tot 8 januari – Binnenstad ZwolleRoep je vrienden en familie bij elkaar, want de Lichtbeeldenroutes zijn er weer! Van een waanzinnig lichtgevend rendier tot de kerstman zijn arrenslee: je komt het allemaal tegen.Om de Lichtbeeldenroutes nóg specialer te maken, kun je verschillende audiotours lopen die langs de lichtbeelden gaan. De lichtbeelden zijn een initiatief van ZwolleFonds en de ondernemers in de Zwolse binnenstad. 

De bloedende zwaan lichtbeeldenroute

volw. en 12+ op 7 december tot 8 januari – Binnenstad Zwolle. Deze oeroude heldensage uit Zweden overleefde de eeuwen omdat hij raakt aan de actualiteit van alle mensen, in élke tijd. Een jonge, arme ridder wil ‘het hoogste dienen’ en de ‘zwakkeren helpen’ maar moet daarvoor onvoorstelbare offers brengen. Hij reist de bloedende zwaan achterna, die is weggevlogen naar het hoge kasteel achter het bos.

De dennenboom die groot wilde zijn (4-12 jaar)

7 december tot 8 januari – Binnenstad Zwolle
Een ontroerend sprookje van Nederlandse oorsprong. De jonge dennenboom doet zijn uiterste best om heel hard te groeien, zodat hij net zo groot wordt als de reuzensparren om hem heen. Maar waarom worden de sparren omgezaagd? Waar gaan ze heen? 

Popup Choir: Last Christmas 

15 december van 20.00 tot 22.00 uur – Dominicanenkerk PopupChoir In deze tweede editie in het klooster: Wham! Met Last Christmas. Naast Whamvullen we deze Christmas Singalong ook met een aantal andere kerstkrakers van artiesten als John Lennon, Mariah Carey, Slade en anderen. Lichtjes en foute kersttruien worden extra gewaardeerd deze editie. 

Midwinter Spooktocht

17 en 18 dec. 2022 – Binnenstad Zwolle
De Midwinter Spooktocht is een theatrale storytelling route gespeeld door acteurs, storytellers en gewone Zwollenaren. Je wordt meegenomen langs theatrale scènes in duistere stegen, oeroude huizen en spannende achtertuinen ergens in het oude stadscentrum.

IJsbeeldenfestival

17 december 2022 t/m 5 maart 2023 – IJsselhallen Zwolle
De beste ijskunstenaars ter wereld komen naar Zwolle! In een grote vrieshal gaan ze aan de slag met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Zij vertalen het thema What a wonderfulworld in een magische wereld van sneeuw- en ijssculpturen tot wel 6 meter hoog.

Kerstliederen in de Dominicanenkerk

18 december 19.30 uur – Dominicanenkerk 
Kom helemaal in de kerststemming bij het jaarlijkse kerstliederen zingen met Aquino. Het is geen kerkelijke viering, maar een warm samenzijn waarbij de nadruk vooral ligt op de muziek.Traditionele kerstliederen zingen in een prachtige omgeving. Entree gratis, na afloop een deurcollecte.

Audiotour: Vrouwen om van te houden

v.a. 21 december – startpunt Stadsmuseum Anno 
Op bezoek bij een ter dood veroordeelde moordenares, een feministe van het eerste uur, een rijkbedeelde bierbrouwersdochter, een schilderes, een rijke Begijn en een soldaat die eigenlijk een vrouw is. Het kan allemaal tijdens de nieuwe audiotour Zwolse vrouwen om van te houden. De tour begint en eindigt bij Stadsmuseum Anno.

Kerstival

24 december 2022 – Cafés Binnenstad Zwolle
Live muziek in cafés en restaurants in de binnenstad van Zwolle.Lokale en regionale muzikale helden treden op en gaan van kroeg naar kroeg.

Theatrale griezeltocht De Witte Wieven

24 december tot en met 8 januari
Ga jij mee op een muzikale en theatrale griezeltocht door historisch-Zwolle? In De witte wieven smelten audio en video samen tot een eigentijds hoorspel van de oeroude Germaanse sage over de nevelvrouwen die opduiken uit de mist en kwade zaken doen. Voor jongeren vanaf 10 jaar en voor volwassenen. (tickets vanaf 24 december)

Puzzelgriezelroute Het meisje zonder handen

24 december tot en met 8 januari
Een afgunstige heks wil een onschuldig meisje gebruiken om voor eeuwig jong te blijven. Volg deze puzzel-griezeltocht in audio en video en ontdek hoe het meisje zonder handen de prinses met de zilveren handen wordt. Voor kinderen van 4 tot 10 jaar en hun ouders. (tickets vanaf 24 december)

Silentnight

26 december 2022 – Hedon Zwolle
Silent Disco XL op tweede kerstavond. Midden in Hedon hebben jij en je vrienden keuze uit de lekkerste house, techno, R&B en Hiphop op jullie koptelefoon. Drie verschillende genres op drie verschillende kanalen en glijden als een arrenslee!

Vouw je gebouw (workshop)

27 december van 11 tot 16 uur – Museum ANNO
Ken jij de Sassenpoort en de Peperbus? Het zijn beroemde gebouwen in Zwolle. Maar er is er nog één: Het Drostenhuis! In de kerstvakantie kan je in museum ANNO een van deze drie gebouwen zelf namaken. Voor kinderen, maar zeker ook grote mensen die lekker willen knutselen, tekenen, knippen, vouwen, scheuren en de grenzen van hun eigen fantasie willen opzoeken.

Sprookjesfestival

28-30 december 2022 – Zwolse Theaters locatie Odeon
Ontmoet prinsessen, prinsen, kabouters en andere sprookjesfiguren. Kies je favoriete voorstellingen uit. Dagelijks kun je voor, tijdens en na de voorstellingen tekenen, spelletjes spelen en je verkleden!

Paniek in het Drostenhuis! 

28 en 29 dec en 3 t/m 8 januari – Museum ANNO  
Wie poetst het zilverwerk? Wie schilt de aardappels? En waar is het pronkstuk gebleven? De keukenmeid van het Drostenhuis is in rep en roer. Iedereen is ziek, maar dgasten komen bijna binnen. Meester Everhardt Podt doet de bezoekers aan dit interactieve theaterspel een schort om en laat ze helpen in de eeuwenoude keuken van museum Anno. Drie rondes per dag.
  • Bekijk de steeds groeiende kalender van evenementen tijdens WintersZwolle op www.winterszwolle.nl.

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen